Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Antero Vartia
Julkinen sauna. Löyly sijaitsee Etelä-Helsingissä. ”Loimme puitteet johon voi tulla ihastelemaan tätä paikkaa. Puurakennuksen yksityiskohtiin satsattiin paljon, kuten siihen, että terassi  on tehty meren päälle.”Iiro Törmä

Julkinen sauna. Löyly sijaitsee Etelä-Helsingissä. ”Loimme puitteet johon voi tulla ihastelemaan tätä paikkaa. Puurakennuksen yksityiskohtiin satsattiin paljon, kuten siihen, että terassi  on tehty meren päälle.”

Mitä sinulla on apteekkareja vastaan, Antero Vartia?

16.6.2016 10.27

Riikka Suominen

Saunakeskus Löyly on vienyt kansanedustaja Antero Vartian (vihr) aikaa. ”Syksyllä, kun en enää rakenna, aion tuhota apteekkien kartellin.”

Mitä sinulla on apteekkareja vastaan?

”Ei mitään, mutta järjestelmää vastaan on. Viranomainen estää kilpailun alalla ja valitsee, kuka saa tienata apteekilla. Se hyödyttää apteekkareita kohtuuttomasti. Ilman kartellia apteekkien määrä kasvaisi, lääkkeiden hinta laskisi ja palvelu paranisi.”

Miten työsi apteekkien aseman purkamiseksi etenee?

”Olen tehnyt toimenpidealoitteen, että hallitus purkaisi apteekkikartellin. Toivon, että vihreä eduskuntaryhmä asettuu aloitteeni taakse. Uskon, että julkinen paine tulee joka tapauksessa muuttamaan järjestelmän. Yksikään taloustieteilijä ei puolusta sitä.”

Oletko norminpurkaja?

”Ei ole järkeä, että viranomainen päättää, kuka, missä ja miten saa tehdä jotain työkseen. Tällainen sääntely koskee nuohoojia, takseja ja apteekkeja. Näistä kahden viimeisen kohdalla puhutaan isoista summista. Valtio käyttää taksikyyteihin puoli miljardia ja Kela lääkkeisiin 1,4 miljardia euroa. Pielessä ovat myös yritys- ja maataloustuet.”

Voisitko olla mukana istuvassa hallituksessa?

”Voisin. Ainoastaan yhtä asiaa en mitenkään voi hyväksyä: kehitysavun leikkausta. Se on pahantahtoista ja kohtuutonta. Koulutusleikkaukset ovat puolestaan järjettömiä. Mutta eihän yksikään hallituspuolueen jäsen ole joka päätöksestä samaa mieltä.

Voisin olla missä tahansa hallituksessa mukana. En ole politiikassa tehdäkseni töitä vihreille, vaan jotta tekisimme yhteiskunnasta paremman. Arvoni ovat yhteiset vihreiden kanssa.”

Miltä oppositiopolitiikka maistuu?

”En pidä tavasta, jolla Suomessa on viime vuosina tehty oppositiopolitiikkaa. On sanottu vain, että ei käy. Pitäisi sanoa, että tehdäänkö toisella tavalla. Oppositiossa puututaan yksittäisiin epäkohtiin, vaikka kokonaisuus voisi olla hyvä.

Suomessa tarvitaan iso muutos. Joudumme tekemään tosi ikäviä päätöksiä, jos haluamme että homma toimii kun meillä on 15 vuoden päästä tuplamäärä eläkeläisiä. Oppositiossa halutaan kaikkea kivaa, mutta pitäisi tukea hallitusta, jos muutos halutaan saada aikaan.”

Miten ehdit tehdä kaiken?

”Ei näin paljon pidäkään ehtiä. Talvi oli kohtuuttoman raskas. Olen jaksanut eteenpäin, koska minulla oli selkeä maali. Ajankäyttövinkkini on, että tee asioita, joilla on oikeasti merkitystä.”

Mikä on Löylyn henki?

”Se on kohtauspaikka, jossa erilaiset ihmiset voi tuntea olonsa kotoisaksi. Pankkiirit ja punkkarit voivat istua vierekkäin.”

Korjattu otsikko klo 19.30.
Viite