Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mitä sisäministeri Kari tekisi katupartioille?

Sateenvarjo
Varjoministeri. Sarjassa oppositiopoliitikko kertoo, mitä tekisi, jos olisi ministeri.

Varjoministeri. Sarjassa oppositiopoliitikko kertoo, mitä tekisi, jos olisi ministeri.

21.1.2016 11.41

Lasse Leipola

Maahanmuuttovastaiset katupartiot ovat alkaneet kiertää monen suomalaiskaupungin kaduilla.

Miten vihreiden kansanedustaja Emma Kari reagoisi, jos hän olisi sisäministeri?

”Keskustelussa on ollut paljon väärinymmärrystä. Perustuslaki ja kansainväliset sopimukset eivät turvaa rasistista toimintaa. Katupartioissa on kyse ensisijaisesti rasismista eikä naisten suojelemisesta. Esimerkiksi YK:n rotusyrjinnän vastainen sopimus velvoittaa torjumaan rasistiset järjestöt. EU:n ihmisoikeustuomioistuimen tuoreen linjauksen mukaan kokoontumisvapaus ei ulotu rasistiseen liikehdintään.”

Miten rasistiset katupartiot voitaisiin käytännössä kieltää?

”Katsoisin oikeusministerin kanssa, vastaako nykyinen lainsäädäntö kansainvälisten sopimusten velvoitteita. Nykyisessä laissa on mahdollisuus hajottaa tai ottaa kiinni sellainen joukko, jonka voidaan olettaa vaarantavan yleistä turvallisuutta tai tekevän rikoksia. Toivoisin sisäministerinä myös, että poliisi saa tehdä oman työnsä rauhassa eikä sen aika kulu katupartioiden valvomiseen.”

Mitä mieltä olet ollut poliisin hapuilevasta tiedotuslinjasta?

”On muistettava, että kyseessä on uusi tilanne. Olisin käynyt poliisin kanssa läpi toimintatapoja ja kommentointilinjaa. Moni on pitänyt vähättelevänä sitä, että naisten häirintää on kutsuttu uudeksi ilmiöksi. Tämä on valitettavaa, sillä ilmoittamiskynnys on ollut jo muutenkin korkea.”
Viite