Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mitä tekisit pakolaispolitiikalle, Anna Kontula?

Varjoministeri. Sarjassa oppositiopoliitikko kertoo, mitä tekisi, jos olisi ministeri.

Varjoministeri. Sarjassa oppositiopoliitikko kertoo, mitä tekisi, jos olisi ministeri.

3.9.2015 12.06

Kati Pietarinen

Turvapaikanhakijoiden tilanne on viime viikkoina puhuttanut niin Euroopassa kuin Suomessakin.

Kansanedustaja Anna Kontula (vas), miten muuttaisit Suomen pakolaispolitiikkaa, jos olisit sisäministeri?

”Kehitysyhteistyöleikkausten sijaan määrärahat pitäisi nostaa 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta, jos halutaan vähentää ihmisten pakkoa lähteä kotimaastaan. Ensisijaisesti pitää auttaa lähtömaissa.

Suomessa taas koko maahanmuuttolainsäädäntö kirjoittaa uusiksi, jotta se olisi tarpeeksi yksiselitteinen ja oleskelulupaa hakevat pystyisivät ennakoimaan, miten heille käy. Nyt maahanmuuttolainsäädännössä vallitsee hirveä sekasorto eivätkä ihmisten oikeusturvan vähimmäis­ehdot täyty.

Yhtenä yksityiskohtana pitäisi rakentaa seurantajärjestelmä, jossa selvitetään mitä niille ihmisille käy, jotka täällä saavat kielteisen päätöksen ja potkitaan pois maasta. Jos selviää, että heitä katoaa tai päätyy kidutettavaksi, turvapaikkapäätöksentekoa pitää tarkistaa. Nykyään tällaista seurantaa ei ole.”

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) on painottanut Dublin-järjestelmän tärkeyttä. Sen mukaan ihmisten tulee yleensä hakea turvapaikkaa ensimmäisestä EU-maasta, johon saapuvat. Millaista linjaa itse ajaisit EU:ssa?

”Dublin pitää joko purkaa tai uudistaa merkittävästi niin, että muut maat takaavat rajamaille riittävät resurssit turvapaikanhakijoiden ihmisoikeussopimusten mukaiseen vastaanottoon. Jos ihmisten oikeuksista huolehditaan ja he pääsevät turvaan, on toissijaista missä se tapahtuu.”
Viite