Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia Commons

asematunneli
otsikoissa. Poliisin tietoon tuli Helsingin asematunnelissa uudenvuodenyönä useita tappelunalkuja, mutta ei yhtään ahdistelutapausta.Wikimedia Commons

otsikoissa. Poliisin tietoon tuli Helsingin asematunnelissa uudenvuodenyönä useita tappelunalkuja, mutta ei yhtään ahdistelutapausta.

Mitä asematunnelissa todella tapahtui? – Ei ilmoituksia ahdistelusta

7.1.2016 17.41

Annakaisa Suni

Helsingin poliisin tietoon tuli uudenvuodenyönä kolme ahdistelutapausta, kertoo Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Vihreälle Langalle. Kahdesta on tehty rikosilmoitus. Jokaisessa tapauksessa on uhrina yksi nainen ja epäiltynä yksi mies. Kaikki kolme epäiltyä ovat turvapaikanhakijoita.

"Siellä on esimerkiksi käyty sukuelimiin käsiksi", Koskimäki kertoo.

Poliisi kertoi tiedotteessa torstaina, että "pääkaupunkiseudulla olevilla turvapaikanhakijoilla olisi ollut mahdollisesti samansuuntaisia suunnitelmia kuin mitä nyt on uutisoitu olleen Kölnin rautatieasemalla kokoontuneilla miehillä".

Tiedotteen pohjalta kirjoitetut jutut antavat kuvan, että suuri joukko turvapaikanhakijamiehiä olisi suunnitellut naisten massa-ahdistelua. Esimerkiksi Yle uutisoi tiedotteen pohjalta otsikolla "Poliisi vahvistaa: Kölnin häirintä uhkasi tapahtua myös Helsingissä – 1 000 turvapaikanhakijaa asematunnelissa".

Yksikään poliisin tietoon tulleista kolmesta ahdistelutapauksesta ei tapahtunut asematunnelissa, vaan muualla Helsingin keskustan alueella.

Poliisin tiedotteen mukaan jälkeenpäin on tullut ilmi, että ahdisteluja olisi tapahtunut laajemminkin Helsingin keskustassa. Koskimäen mukaan tällaista tietoa on tullut muun muassa tapahtumajärjestäjiltä. Mitään ensi käden tietoa poliisilla ei ole kuin kolmesta tapauksesta.

Mitä suunnitelmia miehillä tarkalleen ottaen oli?

"Että tehdään rikoksia, ahdistelujen, ryöstöjen ja taskuvarkauksien tyyppisiä asioita."

Ovatko asematunneliin kokoontuneet tuhat turvapaikanhakijaa samoja ihmisiä, jotka suunnittelivat rikoksia?

"Emme pysty sanomaan, keillä siellä olleista on ollut näitä suunnitelmia."

Poliisi viittasi samantyyliseen toimintaan kuin Kölnissä. Mitä Kölnissä poliisin mukaan on tapahtunut?

"En voi lähteä tekemään pidemmälle meneviä johtopäätöksiä siitä, mikä on lopullinen lopputulos näistä asioista. Meidän tehtävämme on huolehtia turvallisuudesta kaupungissa."

(Uudenvuoden jälkeen uutisoitiin, että jopa tuhansien turvapaikanhakijoiden joukko olisi ahdistellut naisia Kölnin rautatieasemalla. Tämänhetkisen tiedon mukaan Saksan poliisilla on 16 epäiltyä. Ei tiedetä, ovatko he turvapaikanhakijoita.)

Olivatko Kölnin teot ja Helsingin suunnitelmat jotenkin koordinoituja? 

"Meillä ei ainakaan ole mitään sellaista tietoa."

"Pieni joukko meidän nuorista naisista saattaa kiinnostua ja olla innoissaan, mutta suurin osa on itkuisia ja järkyttyneitä. Se ei kuulu meidän touhuun tämä tällainen päällekäyvä toiminta", Koskimäki sanoo.

Jotkut naiset siis innostuvat ahdistelusta?

"Yksittäiset nuoret ovat ikään kuin lähteneet mukaan siihen touhuun, että on ok tulla pussailemaan ja kopeloimaan. Mutta suurin osa on ollut järkyttyneitä."


Helsingin asematunnelissa uusivuosi sujui Koskimäen mukaan rauhallisesti. Joitakin kymmeniä ihmisiä poistettiin paikalta esimerkiksi "tappelunpoikasten" vuoksi. Rähinä oli tunnelissa aikaansa viettäneiden ryhmien välistä, eikä ohi kulkeviin naisiin tai miehiin käyty käsiksi.

Koskimäen mukaan keskustassa partioi uutenavuotena enemmän poliiseja kuin koskaan aiemmin 2000-luvulla.

"Se oli resursoitu niin, että ei varmasti tapahdu mitään."

Poliisin aktiivisuus tuotti tulosta: uutenavuotena kirjattiin alle 400 hälytystehtävää, kun niitä joinain vuosina on jopa 700.

Miksi kolmesta ahdistelutapauksesta ja turvapaikanhakijoiden kokoontumisesta tiedotetaan viikko tapahtumien jälkeen?

"Halusimme tiedottaa, kun tätä kyseltiin jo eri tahoilta. Ettei lähdetä liioittelemaan tätäkään ongelmaa, vaan kerrotaan ne faktat, joita meillä on."

Eikö tiedote, joka liittää tuhat turvapaikanhakijaa 'Kölnin tapahtumiin', voi johtaa turvapaikanhakijoiden leimaamiseen?

"En usko, että se leimaa. Kerromme tosiasiat ja sen, mitä on tullut ilmi. Halusimme kertoa, koska ilmiö on ollut olemassa jo pitkin syksyä."

Koskimäen mukaan turvapaikanhakijoiden epäillään Helsingissä syksyn 2015 aikana syyllistyneen neljään törkeään raiskaukseen ja toiseenkymmeneen ahdisteluun.
Viite