Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Suldaan Said Ahmed
aina valmiina. Suldaan Said Ahmed oli ensimmäisiä tummaihoisia vartijoita pääkaupunkiseudulla. Nyt hän partioi vapaa-ajallaan rasismia ja väkivaltaa vastaan.Iiro Törmä

aina valmiina. Suldaan Said Ahmed oli ensimmäisiä tummaihoisia vartijoita pääkaupunkiseudulla. Nyt hän partioi vapaa-ajallaan rasismia ja väkivaltaa vastaan.

Miten katupartiointi sujuu, Suldaan Said Ahmed?

3.2.2016 9.19

Annakaisa Suni

Perustit Ei väkivallalle -liikkeen, joka partioi viikonloppuisin Helsingin keskustassa. Miten partiointi sujuu, Suldaan Said Ahmed?

”Erittäin hyvin. Olimme viikonloppuna noin kymmenen hengen porukalla rautatieasemalla. Juttelimme ihmisten kanssa, availimme heille ovia ja opastimme neuvoa kysyviä oikeisiin juniin.

Liike ajaa monikulttuurista Suomea ja vastustaa rasismia. Käymme myös kouluissa ja nuorisotaloilla puhumassa väkivallasta ja ääriliikkeistä. Noin sata ihmistä on lähtenyt mukaan toimintaan Helsingissä. Olen saanut kymmeniä yhteenottoja ihmisiltä, jotka haluavat toimia liikkeen alajaostoina kotipaikkakunnillaan.”

Teet politiikkaa vasemmistoliiton riveissä. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on sanonut, että katupartiot pitäisi kieltää. Oletko samaa mieltä?

”Suomessa on pitkä perinne siitä, että aikuiset katsovat nuorten perään esimerkiksi kouluvuoden loppuessa. Sellainen partiointi on tervetullutta. Katupartiot, jotka liittyvät selvästi uusnatseihin tai rasismiin, pitäisi kieltää jo YK:n rotusyrjintäsopimuksen vuoksi. Ne aiheuttavat enemmän pahaa kuin hyvää.”

Onko Helsingin keskusta turvaton?

”Se on hyvin turvaton. Luen usein Facebookista, että kavereitani on pahoinpidelty. Musliminaiset kertovat, etteivät uskalla liikkua iltaisin kaupungilla huivi päässä. Viime viikolla huivia käyttävää kaveriani lyötiin nyrkillä selkään.”

Olet työskennellyt turvallisuusvalvojana. Syyllistyvätkö vartijat rasismiin?

”Vartijoissa on hyviä ihmisiä, ja minulla on Securitaksen ajoilta hyviä ystäviä. Osa vartijoista on kuitenkin ennakkoluuloisia. He voivat seurata kauppaan tullutta ihmistä etnisen taustan tai pukeutumistyylin takia. Olin ensimmäisiä tummaihoisia vartijoita pääkaupunkiseudulla ja kohtasin paljon rasismia ja kiusaamista. Myös esimiehet kiusasivat.”

Ei väkivallalle -liike kertoo puuttuvansa kaikkiin rikoksiin lain sallimissa rajoissa jokamiehen oikeuksilla. Mitä se tarkoittaa?

”Meillä on yleinen kiinniotto-oikeus, kuten kaikilla kansalaisilla. Viimeksi partioidessamme huomasimme, että aikuinen mies välitti päihteitä alaikäisille. Ilmoitimme asiasta kaupan henkilökunnalle, ja he soittivat vartijoille. Juttelimme nuoren kanssa ja sanoimme, että osta mieluummin sipsejä ja vuokraa leffa.”

Mitä teette, jos kohtaatte Odinin soturien katupartion?

”Emme mitään. Jos he tulevat haastamaan riitaa, ilmoitamme poliisille. Jos he käyvät päälle, voimme käyttää lain sallimaa hätävarjelua.”
Viite