Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Miten on mahdollista, että koulukodissa huostaanotettuna oleva nuori myy seksiä aikuiselle?

22.6.2016 10.31

Annakaisa Suni

Seksin ostaminen alle 18-vuotiaalta on rikos. Siitä tuli rikos 1999 ja 2011 enimmäisrangaistusta kovennettiin vuodesta kahteen vuoteen. Rikos vanhenee viidessä vuodessa. Miten on mahdollista, että koulukodissa huostaanotettuna oleva nuori myy seksiä aikuiselle?

Valtion koulukotitoiminnasta vastaava johtaja Matti Salminen sanoo, että poliisiin otetaan heti yhteys, jos koulukodissa saadaan tietää nuoreen kohdistuvasta rikoksesta. Salminen ei voi kommentoida yksittäistä tapausta tai sitä, oliko tapaus koulukodin johdon tiedossa.

”Yleisellä tasolla voin sanoa, että kaikkea ei pystytä koskaan estämään. Nämä eivät ole suljettuja laitoksia.”

Koulukodissa asuvien nuorten yhteyttä perheeseen ja ystäviin halutaan pitää yllä. He käyvät esimerkiksi viikonloppuisin lomilla. Myös laki velvoittaa yhteyksien säilyttämiseen.

Salminen sanoo, että useat koulukotiin sijoitetut nuoret ovat monella tapaa rajattomia. Joillakin rajattomuus liittyy myös seksuaalisuuteen.

”Se on yksi piirre siinä laajassa kirjossa, mikä näiden nuorten elämässä vaikuttaa. On mahdollista, että meillä ei ole tietoa seksuaalisuuteen liittyvästä rajattomuudesta siinä vaiheessa, kun nuori sijoitetaan.”

Anna Nuotio Nuorten Exit ry:stä sanoo, että lastensuojelun työntekijät eivät usein tunnista nuorten seksuaalista kaltoinkohtelua. Erityisen vaikeaa on tunnistaa sitä, että nuori myy seksiä rahaa tai alkoholia vastaan. Nuotion mukaan aihe puuttuu melkein kaikkien nuorten kanssa työskentelevien peruskoulutuksesta.

Salminen sanoo, että joidenkin valtion koulukotien henkilökunnalle on järjestetty koulutusta seksuaalisesta kaltoinkohtelusta. Henkilökunnille ja nuorille on lisäksi järjestetty seksuaalikasvatukseen liittyvä koulutus yhteistyössä Väestöliiton kanssa.

”Uskon, että teema otetaan mukaan laajempaan koulutukseen.”


Lisää aiheesta:Viite