Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Talouskommentoijat
ei tullut sopimusta. Ylhäältä vasemmalta PAMin puheenjohtaja Ann Selin, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen (vas), Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas, presidentti Tarja Halonen, Superin puheenjohtaja Silja Paavola, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok), eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius.

ei tullut sopimusta. Ylhäältä vasemmalta PAMin puheenjohtaja Ann Selin, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen (vas), Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas, presidentti Tarja Halonen, Superin puheenjohtaja Silja Paavola, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok), eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius.

Näin asiantuntijat kommentoivat "yhteiskuntasopimuksen" kaatumista

21.8.2015 12.20

Vihreä Lanka

Perusporvarihallituksen tavoittelemaa niin sanottua yhteiskuntasopimusta, eli pääasiassa työajan pidennystä samalla palkalla, ei syntynyt pääministeri Juha Sipilän (kesk) asettamaan määräaikaan mennessä. Työmarkkinajärjestöt eivät halunneet aloittaa neuvotteluja hallituksen asettamilla reunaehdoilla, joissa haettiin työvoimakustannusten alentamista viidellä prosentilla.

Hallitus oli aiemmin päättänyt 1,5 miljardin euron lisäsäästöistä, jotka tehtäisiin, jos sopimusta työmarkkinoiden osapuolien kanssa ei synny. Hallitus ilmoitti kuitenkin neuvottelujen kariuduttua, että se hakee työvoimakustannusten alennusta parlamentaarisin keinoin, eli lainsäädännöllä. Suunniteltuihin leikkauksiin turvaudutaan vasta, jos tämä ei onnistu.

Näin poliitikot ja asiantuntijat kommentoivat asiaa

Outi Alanko-Kahiluoto, vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja kirjoittaa blogissaan:

"Nostan hattua sille, etteivät palkansaajajärjestöt suostuneet alentamaan julkisen sektorin palkkoja ja maksattamaan viennin ongelmia tavallisilla julkisen sektorin työntekijöillä halventamalla näiden työtä ja vaikeuttamalla ihmisten toimeentulon edellytyksiä. (...) Ongelma ei ole niinkään työpäivän pituudessa kuin siinä, ettei meillä ole vientiartikkeleita, joista myös muualla oltaisiin kiinnostuneita. Siksi ei pidä leikata koulutuksesta ja osaamisesta ja kehittämistoiminnasta, vaan panostaa nimenomaan niihin."


Presidentti Tarja Halonen kommentoi Ylen Ykkösaamulle:

”Luulen, että nopea aikataulu sen aiheutti (sopimuksen kaatumisen). Ei tämä nyt turha yritys kuitenkaan ollut. Nyt pitää pyrkiä rakentamaan sitä uutta kohtaamista, ei pidä kintaita hiekkaan pistää.”


Tiina Helenius
, Handelsbankenin pääekonomisti Vihreälle Langalle:

”Kyllä tämä pettymys ilman muuta on. Mutta ajattelen, että hallitus ei jää toimettomana makaamaan, vaan lähtee käyttämään parlamentaarisia keinoja kilpailukyvyn parantamiseen. Hallitus voi puuttua esimerkiksi työaikakysymykseen ja työmarkkinoiden uudistuksiin. Heillä on mandaatti: kun ei yhteistyössä onnistunut, niin kilpailukyky täytyy pelastaa. Kuten (valtiovarainministeri Alexander) Stubb sanoi, toivottavasti näillä toimilla ja jo tehdyillä leikkauspäätöksillä saadaan balanssi, niin että hallituskauden loppuun ei tarvita uusia kiristyksiä.”


Seija Ilmakunnas
, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Vihreälle Langalle:

"Jos yhteiskuntasopimusta olisi lähdetty neuvottelemaan, vaikutukset olisivat alkaneet purra vuonna 2017, joten välitöntä vaikutusta sillä ei olisi ollut. Nyt hallituksessa yritetään saada samat toimet aikaiseksi muuttamalla työlainsäädäntöä. Tässä mielessä työelämän kehittämisessä on näkyvissä periaatteellista muutosta työehtosopimuksista kohti lainsäädännöllistä kehittämistä. Olisi tärkeää säilyttää hyvät suhteet työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen välillä. Luottamusta tarvitaan, ei pidä mennä poteroihin."


Silja Paavola
, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Vihreälle Langalle:

”Työajan pidentäminen olisi tarkoittanut kuntapuolella 15 000 työtöntä lisää. Se ei ole kokonaistavoitteen mukaista, kun kuitenkin halutaan lisää työpaikkoja ja nostaa työllisyyttä. Nyt otetaan neuvotteluihin pieni hengähdystauko ja aloitetaan uudestaan. Sopimalla päästään eteenpäin, ei sillä, että joku sanoo, että nyt tehdään näin. Jos neuvottelut eivät jatku, niin teemme itse itsellemme haittaa Suomessa.”


Aino-Kaisa Pekonen
, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Vihreälle Langalle:

"Mielestäni mitään sopimusta ei ole, siksi se ei voi kaatuakaan. Tämä yritetään vyöryttää ammattiyhdistysliikkeen ja palkansaajien niskaan. Sopimuksia pitäisi lähteä tekemään puhtaalta pöydältä niin, että kaikki ovat aidosti mukana. Suomen pitäisi katsoa mallia kilpailijamaista, kuten Ruotsista, jossa työajat ovat lyhyempiä ja palkat parempia. Sipilän ehdotus työajan pidentämisestä olisi käsitykseni mukaan lisännyt työttömyyttä. Työllisyyttä voidaan nostaa työaikaa lyhentämällä."


Ann Selin
, Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Vihreälle Langalle:

”No eihän yhteiskuntasopimuksen kariutuminen välittömästi merkitse mitään: työehtosopimukset eri aloilla ovat voimassa. Muu jää nähtäväksi. On vaikea arvata, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä."

Selin kommentoi asiaa myös tiedotustilaisuudessa, jota PAM siteeraa uutisessaan:

"Suomessa yritysvoittojen osuus suhteessa työtuloihin on kasvanut, eli työntekijät ovat köyhtyneet verrattuna yritysten omistajien saamiin voittoihin. Emme siis usko, että palkansaajien asemaa kurjistamalla maan talous nousee, vaan investoinneilla, joihin yritysten voittoja tulisi nyt käyttää."


Lenita Toivakka
, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri (kok) kirjoittaa Twitterissä:

"Yhteiskuntasopimus olisi ollut koko Suomen ja suomalaisten etu. Vienti olisi todella tarvinnut sen luomaa lisäpotkua."

Emmi Skytén, Annakaisa Suni

yhteiskuntasopimus 




Viite