Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Nintendo
ajanviete. Turvapaikanhakijat viettävät vastaanottokeskuksissa pitkiä aikoja, ja harrastusmahdollisuuksia on hyvin vähän.freeimages.com

ajanviete. Turvapaikanhakijat viettävät vastaanottokeskuksissa pitkiä aikoja, ja harrastusmahdollisuuksia on hyvin vähän.

Näin autat turvapaikanhakijoita: Anna aikaa tai konsolipelejä

12.11.2015 9.31

Annakaisa Suni

Ihmiset ovat lahjoittaneet innokkaasti käytettyjä vaatteita Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille. Esimerkiksi Helsingin vihreiden järjestämään Takki talveksi -keräykseen annettiin noin 180 säkillistä vaatteita ja tavaroita.

Miesten kenkiä ja vaatteita, etenkin pieniä kokoja, tarvitaan edelleen. Muille vaatteille ei tällä hetkellä ole suurta tarvetta, kertoo Punaisen ristin Kontti-kierrätystavaratalojen myymälätoiminnasta vastaava Leevi Heimonen.

Sen sijaan hän toivoo auttamishaluisten tarjoavan aikaansa turvapaikanhakijoille. Turvapaikanhakijat viettävät vastaanottokeskuksissa pitkiä aikoja, ja harrastusmahdollisuuksia on hyvin vähän. Monilla paikkakunnilla on perustettu vastaanottokeskuksille tukiyhdistyksiä, joille voi ilmoittaa haluavansa vapaaehtoistyöhön ja järjestämään aktiviteetteja. Vapaaehtoiseksi on suositeltavaa ilmoittautua netin kautta.

”Keskusten henkilöstö on kovilla, ja siellä tarvittaisiin konkreettista apua”, Heimonen sanoo.

Tukiyhdistykset ja järjestöt toivovat myös rahalahjoituksia, joilla voidaan hankkia esimerkiksi liikuntavälineitä tai konsolipelejä.

Heimonen kiittelee runsaita vaatelahjoituksia, mutta sanoo, että turvapaikanhakijoiden tarpeet ja lahjoitetut vaatteet eivät aina kohtaa. Hän neuvoo aina kysymään ensin, onko tarvetta jollekin tietylle tavaralle.


Lahjoitusten koordinoimisessa auttaa lokakuussa perustettu lahjoitukset.fi -sivusto. Sivustolla vastaanottokeskukset listaavat, mitä lahjoituksia ne toivovat. Lahjoittaja ilmoittaa, mitä hän haluaa lahjoittaa ja milloin hän tuo tavarat vastaanottokeskukseen.

Sivuston perustanut Elina Niemistö kertoo, että mukana on nyt 14 vastaanottokeskusta ja määrä kasvaa nopeasti.

”Sekä lahjoittajat että erityisesti keskukset ovat ottaneet palvelun käyttöönsä innokkaina”, hän sanoo.

Niemistö pyörittää palvelua vapaaehtoistyönä ystäviensä avustuksella.

Vantaalla toivotaan tällä hetkellä biljardipöytää ja pingispöytää, Oulussa sisäpelikenkiä ja Mäntässä pinnasänkyjä.




Viite