Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aleksi Kallioja

Ville Niinistö
Voittoa kohti? Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vaalivalvojaisissa Tavastialla.Aleksi Kallioja

Voittoa kohti? Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vaalivalvojaisissa Tavastialla.

Näin historiallinen vaali-ilta eteni

9.4.2017 18.59

Vihreä Lanka

Vihreä Lanka seurasi vaalien tuloslaskentaa ja vihreiden vaalivalvojaisia koko illan. Välitimme tunnelmia myös Facebookissa ja Twitterissä.

0.35 Live-seuranta päättyy. Vaalien tuloksista lisää täällä.

0.29 ”Tulin 14-vuotiaana Suomeen, 27-vuotiaana olin kansanedustaja, 29-vuotiaana valtuutettu. Kiitos!” sanoo Helsingin valtuustoon valittu Ozan Yanar.

0.20 Päivitetään vielä Oulu ja Kuopio. Molemmissa vihreät sai kolme lisäpaikkaa ja nousi valtuuston neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.

0.05 ”Vihreille on tulossa poikkeuksellisen hyvä vaalitulos, mutta kokoomus sai nyt vielä enemmän", kommentoi pormestariehdokas Anni Sinnemäki vihreiden tulosta Helsingissä. Lisää aiheesta täällä.

0.02 Myös Turku valmis. Vihreille neljä lisäpaikkaa ja 14 paikalla valtuuston toiseksi suurimmaksi ryhmäksi. Turussa siis oli kolmen puoluejohtajan taistelu, joka päättyi vasemmistoliiton Li Andersonin selvään voittoon. Andersonin äänet 6 374, Ville Niinistön 3 769 ja kokoomuksen Petteri Orpon 2 693. Kokoomus säilyi isoimpana puolueena kahden paikan tappiosta huolimatta.

23.48 Tampereella saatu äänet laskettua. Vihreät kolmanneksi suurin puolue, mutta valtuuston kärki hyvin tasainen: demarit 16, kokoomus 15 ja vihreät 14. Vihreille neljä lisäpaikkaa. Ääniharava demareiden Sanna Marin, jonka äänillä puolue piti asemansa. Vihreistä pormestariehdokas Anna-Kaisa Heinämäki ykkönen ja Vihreiden nuorten puheenjohtaja Iiris Suomela kakkonen.

23.21 Jyväskylän jymypaukku vaikuttaa nyt melko varmalta: Vihreät siis nousee suurimmaksi puolueeksi valtuustossa. Liki 70 prosenttia äänistä laskettu ja vihreiden osuus yli 21 prosenttia. Kokoomus yli kolmen prosenttiyksikön takana. Ja Nokialla äänet laskettu, vihreät jakaa kunnanvaltuuston ykköspaikan kokoomuksen kanssa.

23.00 Helsingissä ääntenlasku etenee vauhdilla ja vihreiden odotettu nousu on alkanut. Nyt ääniosuus 23 prosenttia ja paikkoja 20. Toisaalta kokoomuksen osuus ei ole paljoa pudonnut ja puolue on kiinni 25 paikassa. Sinnemäki on noussut henkilökohtaisissa äänissä kaupungin kakkoseksi, mutta Vapaavuorta ei kukaan voi enää haastaa.

22.29 ”Tähän mennessä vihreiden äänestäjät ovat olleet epävarmoja ja häilyväisiä, mutta ilmeisesti se vaihe puolueen historiassa on jäämässä taakse. Tämä saattaa olla alkusoitto vihreiden matkalla suurten puolueiden joukkoon”, arvioi Taloustutkimuksen Juho Rahkonen. Lisää hänen ajatuksiaan Ylen ennusteesta täällä.

22.10 Jyväskylässä vihreät edelleen kärjessä, mutta äänistä laskettu vasta 21,5 prosenttia. Näiden tulosten perusteella koko kaupungin ääniharava on vihreä kansanedustaja Touko Aalto. Ehkä yllättäen kolmanneksi eniten ääniä lasketuista kerännyt Bella Forsgren, jonka ennakkohaastatteluun linkki tässä.

21.53 Ylen ennuste povaa vihreille peräti 13,6 prosentin tulosta.

21.52 ”Pormestaripaikka olisi ollut symbolisesti komea, mutta ennätyksellinen kannatus silti tärkeintä”, sanoo Osmo Soininvaara.

21.48 Ylen ennuste on tulossa pian. Edellisissä kuntavaaleissa se arvioi vihreiden kannatus yli prosenttiyksikön verran alakanttiin, joten sitäkään ei kannata pitää lopullisena totuutena.

21.42 Myös Rosa Meriläinen on vihreiden vaalivalvojaisissa Tavastialla: ”Politiikkaan on syttynyt uusi tähti: Iiris Suomela. Ja Jyväskylässä Touko Aalto on tehnyt ihmeen!” Suomela on kerännyt Tampereen vihreistä toiseksi eniten ääniä, pormestariehdokas Anna-Kaisa Heinämäen takana. Aalto on puolestaan tällä hetkellä Jyväskylän äänikuningas ja omalta osaltaan nostamassa vihreitä kaupungin suurimmaksi.

21.35 ”Tavoite oli viiden parhaan vihreän joukkoon Helsingissä, ja se onnistui! Työ eriarvoisuuden ehkäisemiseksi jatkuu”, iloitsee puolueen varapuheenjohtaja Maria Ohisalo.

21.30 Padasjoen vihreillä huima tulos: kasvua kolmesta paikasta seitsemään ja kokoomuksen kanssa tasoihin kunnan suurimmaksi valtuustoryhmäksi. Laskenta Padasjoella valmis.

21.22 ”Vaalitulos näyttää koko maassa mielettömän hyvältä! Pehmeät arvomme toimivat”, sanoo kansanedustaja Emma Kari, joka on pitämässä oman paikkansa Helsingin valtuustossa.

21.08 Vihreiden kannatus laskee odotetusti, kun laskenta etenee nopeiten pienillä paikkakunnilla. Aiemmissa kuntavaaleissa on käyty jopa kuuden prosentin alla, mutta nyt lupaavasti 9,7 prosentissa.

21.00 Turussa käydään kolmen puheenjohtajan keskenäistä kisaa. Tällä hetkellä, kun noin 48 prosenttia äänistä on laskettu, kärjessä on vasemmiston Li Andersson 3 300 äänellä. Kakkosena vihreiden Ville Niinistö 1 800 äänellä ja kolmantena kokoomuksen Petteri Orpo 1 500 äänellä.

20.57 Taloustutkimuksen Juho Rahkonen arvioi Vihreälle Langalle, että vasemmistoliiton menestys syö vihreiden vaalivoittoa: "Nojaan tutkimustietoon siitä, minkä puolueiden kannattajat ovat läheisimpiä. Vasemmistoliitosta on suht lyhyt matka vihreisiin ja päin vastoin. Ja jos lähipuolueet ovat molemmat plussalla, ne syövät toisiaan." Lisää Rahkosen ajatuksia täällä.

20.48 Espoossa vihreä valtuustoryhmä on laskentatilanteen perusteella vahvistumassa kahdella tutulla nimellä. Valittavien joukossa toimittajalegenda Rauli Virtanen ja Egotrippi-muusikko Mikki Kauste.

20.42 Neljässä kunnassa valitaan vaalien jälkeen pormestari. Helsingissä kokoomus johtaa (29,4%), vihreät kakkosena (21,3%). Pirkkalassa ja Tampereella sdp johtaa (30,9% ja 24,6%), vihreät molemmissa kolmantena (12,9% ja 17,7%). Tuusulassa myös sdp kärjessä (24,9%), vihreät kuudentena (6,0%).

20.38 Pudasjärven vihreät perustettiin vain muutama kuukausi sitten ja nyt – kun puolet äänistä on laskettu – kasassa on 7,6 prosentin kannatus, joka riittäisi kahteen paikkaan.

20.18 Vaikka vihreiden kannatus tyypillisesti nousee vaalipäivän ääniä laskettaessa, on puolueella jo ennakkoäänien perusteella kovaa nostetta suurimmissa kunnissa. Tampereella vihreät on nyt 3,6 prosenttiyksikköä vuoden 2012 lopputulosta korkeammalla. Turussa 3,7 prosenttiyksikköä edellisvaaleja parempi. Helsingissä nyt 0,4 prosenttia vähemmän kuin 2012. Mutta kaikkien näiden lukujen odotetaan nousevan illan aikana.

20.13 Puoluesihteeri Lasse Miettinen Tavastialla: ”Lopputulos voi olla mitä vaan 11,0–14,5 prosentin välillä.”

20.10 Jyväskylässä muhii vaalien kovin tulos: vihreät nousemassa ennakkoäänien perusteella ykköseksi. Viimeksi 11,1 prosenttia ja nyt peräti 21,7 prosentissa. Suurin osa tosin vielä laskematta.

20.01 Vihreille 10,3 prosenttia ennakkoäänistä. Suurin puolue yllättäen sdp 20,7 prosentilla, sillä keskusta on yleensä ollut vahva ennakkoäänissä. Kaikkia ennakkoääniä ei kuitenkaan ole vielä laskettu.

19.50 Ensimmäiset tulostiedot saadaan kymmenen minuutin kuluttua. Vuonna 2012 ensimmäiset tulostiedot antoivat vihreille 6,3 prosentin kannatuksen, josta lukema nousi illan mittaan 8,5 prosenttiin. Mielipidemittaukset povaavat tällä kertaa selvästi suurempaa kannatusta.

19.38 ”Te olette mahtavat vihreiden vaalivoiton tekijät, tervetuloa!” puoluesihteeri Lasse Miettinen huudattaa tavastiaa, jossa ennakkoääniä odotetaan jännittyneinä. Lisää tuoreimpia tunnelmmia täällä.

19.00 Äänestysaikaa on nyt jäljellä tasan tunti. Kahdeksalta julkaistaan ensimmäiset, ennakkoääniin perustuvat tulostiedot. Lisää tietoa illan etenemisestä täällä.

Kuvat: Aleksi Kallioja.

kuntavaalit  live  Vihreät 
Viite