Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tasavallan presidentin kanslia

Sauli Niinistö
rajat kiinni. "Me emme voi nyt auttaa niitä, jotka hakevat parempaa tai tuntevat olonsa ja tulevaisuutensa kotimaassa vaikeaksi", presidentti Niinistö sanoi. Arkistokuva. Tasavallan presidentin kanslia

rajat kiinni. "Me emme voi nyt auttaa niitä, jotka hakevat parempaa tai tuntevat olonsa ja tulevaisuutensa kotimaassa vaikeaksi", presidentti Niinistö sanoi. Arkistokuva.

Näin Niinistön puhe koveni kuukaudessa – "Emme voi auttaa"

3.2.2016 17.26

Annakaisa Suni

Presidentti Sauli Niinistö kannatti kovempaa turvapaikkapolitiikkaa puheessaan valtiopäivien avajaisissa keskiviikkona. Puhe keskittyi täysin pakolaisuuteen.

Niinistön mukaan jossakin vaiheessa on tunnustettava, että emme kykene täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita.

Kansainväliset sopimukset takaavat jokaiselle oikeuden anoa turvapaikkaa. Tiettyjen kriteerien täyttyessä turvapaikka on myönnettävä. Niinistön mukaan sopimusten sisältö olisi olennaisesti tiukempi, jos ne tehtäisiin nyt.

"Eurooppa ei pitkään enää kestä hallitsematonta kansainvaellusta. Sietorajan ylittyminen romahduttaa arvojärjestelmäämme", Niinistö sanoi. Hän ei täsmentänyt, mitä tarkoittaa arvojärjestelmän romahtamisella.


Moni opposition edustaja oli puheen jälkeen hämmentynyt ja järkyttynyt.

"Koen, että kansainväliset sopimukset heijastavat juuri niitä eurooppalaisia arvoja, joista presidentti oli huolissaan. Ne eivät ole mitään ääriajatuksia, vaan humaaneja arvoja", sanoi kansanedustaja Ozan Yanar (vihr).

Yanar sanoo, että ei ole halunnut profiloitua maahanmuuttopoliitikoksi.

"Mutta tämän puheen jälkeen koen, että minulla on velvollisuus puhua maahanmuuttoasioista."

Kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas) ymmärsi presidentin viestivän, että subjektiivinen oikeus turvapaikan hakemiseen olisi vanhentunut.

"Minusta se on huolestuttava viesti tilanteessa, jossa on enemmän pakolaisia sotien ja konfliktien takia kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen."


Presidentin sanat olivat koventuneet selvästi kuukausi sitten pidetystä uudenvuoden puheesta. Tuolloin Niinistö sanoi, että osa Eurooppaan tulijoista "pakenee hätää, osa hakee parempaa, molemmat luonnollisia ja inhimillisiä motiiveja."

Nyt Niinistö totesi, että virta Eurooppaan ja Suomeen on paljolti muuta kuin välitöntä hätää pakenevaa.

"Me emme voi nyt auttaa niitä, jotka hakevat parempaa tai tuntevat olonsa ja tulevaisuutensa kotimaassa vaikeaksi", presidentti sanoi.

Puhe sai kritiikkiä myös hallituspuolueiden riveistä. Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen kirjoitti Twitterissä, että Suomeen tuli viime vuonna runsaat puoli prosenttia turvapaikanhakijoita suhteessa väestöön.

"Ei meidän yhteiskuntamme perusasioita tällainen määrä uhkaa", Vartiainen kirjoitti.

Kokoomuskollegat Susanna Koski ja Timo Heinonen sen sijaan olivat sitä mieltä, että Niinistö osoitti arvojohtajuutta ja teki oikean valinnan keskittyessään puheessaan pelkästään pakolaisuuteen.


Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) toivotti ilolla presidentin tervetulleeksi perussuomalaisten linjalle.

Mitä presidentin sanat kansainvälisistä sopimuksista voivat tarkoittaa käytännössä?

Jussi Niinistö vertaa Suomea Itävaltaan, joka on ilmoittanut ottavansa tietyn määrän turvapaikanhakijoita. Se aikoo siis rikkoa sopimuksia.

"Tietenkin on toivottavaa, että Euroopalla olisi yhteinen linja. Mutta kukin maa toimii tavallaan, ja se, joka toimii eniten mallioppilaan tavoin, saa turpaansa", perussuomalaisten varapuheenjohtaja sanoo.


Puheen jälkeen
toimittaja kysyi presidentiltä, tarkoittiko tämä sitä, ettei Suomen pidä noudattaa kansainvälisiä pakolaissopimuksia. Ilta-Sanomien mukaan presidentti näytti hermostuvan kysymykseen.

Presidentti sanoi, ettei puhunut siitä mitään. Hän toisti, että juuri tässä ja nyt voi olla vaikea täyttää sopimusten velvoitteita. Konkreettisempaa vastausta presidentiltä ei saatu.




Viite