Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Näinkö vihreille käy? Katso vaalipiirikohtainen ennuste

Vaalipiirikohtainen arvio
Klikkaa kartta suuremmaksi.

Klikkaa kartta suuremmaksi.

2.4.2015 9.53

Lasse Leipola

Vihreillä on edessään jännittävä vaali-ilta, sillä eduskuntapaikka on hilkulla monessa vaalipiirissä. Vaalipiiriuudistusten ja kannatustason nousun perusteella lisäpaikkoja olisi tulossa, mutta se mihin vaalipiireihin ne sijoittuvat ja kuinka monta niitä tulee, ratkeaa vasta loppumetreillä.

”Vihreiden osalta tilanne näyttää hirveän hyvältä, mutta kysymys on siitä, missä kannatuksen nousu tulee näkymään”, sanoo vaalipiirikohtaisia kannatuksia arvioinut vihreiden puoluehallituksen jäsen Heikki Sairanen.

Hän on laskenut Ylen ja Talous­tutkimuksen 20. maaliskuuta julkaisemien kannatuslukujen perusteella, että vihreät saavat 90 prosentin varmuudella 13–20 paikkaa. Sairasen mukaan laaja haarukka johtuu siitä, että monessa vaalipiirissä lisäpaikka on veitsen terällä.

”Käytännössä tästä voi vetää sen johtopäätöksen, että kaikki ratkeaa vasta vaalipäivänä. Hyvässä tapauksessa tulos menee lähemmäs kahtakymmentä ja huonossa lähemmäs kymmentä.”

Yleisesti ottaen Sairasen arvio on samansuuntainen kuin urheilutilastoihin erikoistuneen Accuscoren tekemä analyysi sekä Ylen viime viikolla julkistama vaalipiirikohtainen arvio. Kaikki kolme arviota ennakoivat keskustalle selvää vaalivoittoa ja jonkin verran yli viittäkymmentä paikkaa. Vihreille Yle ennustaa 15:ttä ja Accuscore 14 paikkaa.

Suurin ero ennusteiden välillä on siinä, että Sairanen ja Yle arvioi­vat sdp:n ja kokoomuksen pärjäävän todennäköisesti perussuomalaisia paremmin. Sen sijaan Accuscore nostaa perussuomalaiset kakkoseksi. Sairanen arvelee, että Accuscore olettaa perussuomalaisten ylittävän edellisten vaalien tapaan omat gallup-lukunsa.

”Korjauskertoimien vaikutusta on vaikea arvioida, kun raakadataa ei ole saatavilla, mutta niitä on kyllä säädetty viime vaalien jälkeen”, Sairanen sanoo.

Hänen mukaansa erityisesti keskustan kannatuksen vaihteleminen tekee vaalipiirikohtaisista arvioista haastavia. Koska vaalipiirikohtaisia gallupeja ei juurikaan ole, pitää paikkajakoa arvioida edellisten vaalien perusteella.

Vaalipiirikohtaisissa laskelmissa ei huomioida myöskään ehdokasasettelua, eikä vaaliliittoja.

”Esimerkiksi Pirkanmaalla vihreillä on nyt niin hyvä lista, että olen luottavainen kahden paikan suhteen, vaikka lukujen perusteella siitä pitää vielä taistella tiukasti.”

Sairanen muistuttaa, että ehdokasasettelu voi aiheuttaa yllätyksiä myös niissä piireissä, joista ei edellisten vaalien tulosten ja gallup-lukujen valossa ole paikkoja tulossa. Tällaisia vaalipiirejä ovat Satakunta, Vaasa ja Lappi.

”Kunnon nosteella voi tuollakin tapahtua jotain.”

Sairanen uskoo, että tuloslaskenta etenee vaali-iltana vihreiden osalta tutulla kaavalla.

”Ensin näyttää vähän huonolta, sitten tosi huonolta ja lopuksi tilanne alkaa parantua”, Sairanen sanoo.

Hänen mukaansa yksittäisistä vaalipiireistä jännittävin on alkuillasta Keski-Suomi.

”Se on hurjan kiinnostava, sillä vihreillä on hyvät mahdollisuudet paikkaan, ja sieltä tulee tuloksia aika nopeasti. Uusista vaalipiireistä on oletettu tulevan yhdet paikat, mutta on kiinnostavaa nähdä, miten ihmiset oikeasti äänestävät”, Sairanen sanoo.

eduskuntavaalit 2015 
Viite