Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Gage Skidmore - Flickr.com, CC BY-SA 2.0

Donald Trump
Suomesta löytyy muutamia poliitikkoja, jotka ihailevat Donald Trumpia. Perussuomalaista miellyttävät maahanmuuttopuheet, demaria hyvät välit Venäjään.Gage Skidmore - Flickr.com, CC BY-SA 2.0

Suomesta löytyy muutamia poliitikkoja, jotka ihailevat Donald Trumpia. Perussuomalaista miellyttävät maahanmuuttopuheet, demaria hyvät välit Venäjään.

Nämä suomalaiset poliitikot tykkäävät Trumpista

17.5.2016 6.44

Annakaisa Suni

Donald Trump nousee Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokkaaksi, vastoin politiikan tuntijoiden ennustuksia ja oman puolueensa johtajien tahtoa. 

Euroopassa ja Suomessakin Trump tuntuu herättävän lähinnä pelkoa ja inhoa. Harva suomalaispoliitikko suhtautuu Trumpiin julkisuudessa myönteisesti.

Vihreä Lanka löysi kuitenkin puoluekentän eri laidoilta muutaman Trump-myötäilijän.


Perussuomalaisten kansanedustajat Laura Huhtasaari ja Jani Mäkelä kirjoittavat Twitterissä innostuneesti Trumpista.

"Trump puhuttelee niitä, jotka ovat saaneet tarpeekseen. Hän ei kumarra oikealle eikä vasemmalle", Huhtasaari twiittasi maaliskuussa.

Jani Mäkelä taas kirjoitti Twitterissä toukokuussa, että Trumpin ehdokkuus tarkoittaa kovia aikoja "suomalaiselle paremmintietämystölle".

Mäkelä sanoo Vihreälle Langalle, että ei kannata tai vastusta Trumpia, koska ei voi äänestää USA:ssa. Hänen mielestään Trumpin valinnan mahdollisuus on kuitenkin kutkuttava, koska Suomessakin niin monet ovat ottaneet kantaa Trumpia vastaan.

Mitä hyvää Trumpissa on?

"Hän puhuu asiat suoraan ja sellaisella kielellä, mitä kansalaiset ymmärtävät."

Mäkelä pitää oikeansuuntaisena linjauksena myös sitä, että Trump haluaa poistaa paperittomat ihmiset USA:sta ja rakentaa Meksikon rajalle muurin.

"Maahanmuuton pitää olla rajattua ja hallittua."

Mitä suomalaiset poliitikot voisivat oppia Trumpilta?

"Oman kansan ja maan asian asettaminen etusijalle on tärkeää. Trump tuntuu ainakin puheissaan edustavan sitä", Mäkelä sanoo.

Trumpin kiivaat lausunnot Mäkelä laittaa amerikkalaisen, poleemisemman keskustelukulttuurin piikkiin.

Sen sijaan Trumpin ulkopoliittinen linja epäilyttää häntä. Trump haluaa vähentää USA:n sotilaallista läsnäoloa Euroopassa. Se ei Mäkelän mukaan ole Euroopan eikä USA:n etu.


Trump saa yllättäen tukea myös pitkän linjan demarilta – ja aivan eri syistä. Valtiopäiväneuvos Mikko Elo kirjoittaa Facebookissa, että monet Trumpin ulkopoliittiset näkemykset tuntuvat järkeviltä.

Porilainen Elo oli kansanedustaja vuosina 1979–1991 ja 1995–2007. Nykyään hän näkyy julkisuudessa lähinnä Venäjän nykyhallintoa kehuvien kommenttiensa kautta. Elo on muun muassa Venäjää myötäilevän Vastavalkea-sivuston hallituksen jäsen.

Elokaan ei suoraan sano kannattavansa Trumpia.

"Mutta hänellä on ulkopoliittisia näkemyksiä, jotka olisi Suomen ja Euroopan kannalta hyvä toteuttaa."

Elo viittaa siihen, että Trump haluaa vähentää USA:n sotilaallista läsnäoloa Euroopassa ja pienentää puolustusliitto Naton rahoitusta. Eurooppalaiset saisivat hoitaa omat asiansa.

"Pidän myönteisenä, että hän haluaa Venäjän kanssa hyvät välit. Tämä uhittelu ja melkein kylmä sota, mitä nyt käydään, siinä ei ole mitään järkeä."

Elon mukaan ei esimerkiksi ole mitään järkeä, että amerikkalaiset sotilaat harjoittelevat Suomessa.

Mikä muuttuu, Jos Trump valitaan presidentiksi?

"Minulla on kuva, että tapahtuisi liennytystä tässä jännitteessä, jonka sanotaan johtuvan Ukrainan ja Krimin tilanteesta."

Elo epäilee toisaalta, että Trump saattaisi muuttaa linjaansa tultuaan valituksi.

Trumpin muslimivastaisuus, muurin rakentaminen ja abortin vastustaminen ovat Elon mielestä huonoja asioita. Hän ei kannata moniakaan Trumpin sisäpoliittisista linjauksista, mutta tukee hänen ulkopolitiikkaansa.

Elo uskoo olevansa suomalaisten poliitikkojen keskuudessa harvinaisuus siksi, että kannattaa Trumpia. Perussuomalaisten Mäkelä taas sanoo, että on lukenut myös muiden poliitikkojen Trump-myönteisiä kommentteja, mutta ei halua mainita nimiä.


Demareiden ja perussuomalaisten lisäksi kokoomuksessa ihaillaan Trumpia.

Kokoomuksen kansanedustaja, liikemies Hjallis Harkimo kirjoitti joulukuussa 2015 blogin otsikolla "Donald Trump on mahtava".

Harkimon mukaan syy Trumpin suosioon on yksinkertainen: hän osoittaa johtajuutta.

"Trumpista näkee, että hänellä on päämäärätietoisuutta. Kykyä saada valmista, aikaiseksi. Huonoina aikoina kaivataan juuri sellaisia johtajia. Siksi Juha Sipiläkin sai pääministeripaikan", Harkimo kirjoitti.

Harkimo kirjoitti, että Trumpilla on tyhmiä ideoita. Silti hän sanoi pitävänsä Trumpin hahmosta paljon.

Donald Trump valitaan republikaanien presidenttiehdokkaaksi puoluekokouksessa heinäkuussa. USA:n presidentinvaalit ovat marraskuussa.
Viite