Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Ville Niinistö
kylmää kyytiä. Yli 600 miljoonan leikkaukset koulutukseen lisäävät syrjäytymistä ja eriarvoisuutta, sanoo vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.Iiro Törmä

kylmää kyytiä. Yli 600 miljoonan leikkaukset koulutukseen lisäävät syrjäytymistä ja eriarvoisuutta, sanoo vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Niinistö: Koulutusleikkaukset kaikkein julmin asia hallitusohjelmassa

27.5.2015 17.08

Annakaisa Suni

Perusporvarihallitus leikkaa koulutuksesta ja opintotuista 611 miljoonaa euroa neljän vuoden aikana. Leikkaus sisältyy Juha Sipilän (kesk) hallituksen tänään esittelemään reilun neljän miljardin euron säästöpakettiin.

Säästöjä tulee myös muun muassa jäädyttämällä indeksikorotuksia (1,1 miljardia euroa), karsimalla sosiaalietuuksia (800 miljoonaa euroa) sekä leikkaamalla ja keskittämällä erikoissairaanhoitoa (350 miljoonaa euroa).

"Suomalaiset eivät ole sellaista matokuuria nähneet sitten 1990-luvun, jos silloinkaan", sanoo vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö hallituksen leikkauslistasta.

Hänen mukaansa yli kuudensadan miljoonan koulutusleikkaukset ovat "kaikkein julmin asia" Sipilän ohjelmassa.

"Tasa-arvoinen lupaus hyvästä koulutuksesta on vaarassa. Ihmiset jäävät vaille kunnon koulutusta, millä pääsee työelämään. Tämä lisää syrjäytymisen kustannuksia ja eriarvoisuutta yhteiskunnassa", Niinistö sanoo Vihreälle Langalle.

Hallituksen tavoitteena on vähentää maisterintutkinnon suorittaneiden määrää merkittävästi. Merkittävä osa opiskelijoista siirtyisi työelämään kandidaatintutkinnon jälkeen. Hallituksen laskujen mukaan 20 prosentin vähennys maistereihin toisi yhteensä 125 miljoonan säästöt yliopistoille, opintotukimenoihin ja julkisen talouden tasapainoon nopeamman työmarkkinoille siirtymisen myötä.

Tuleva valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) vastasi lehdistötilaisuudessa Lännen Median toimittajan kysymykseen siitä, onko tavoitteena laskea suomalaisten yleistä koulutustasoa:

"Mietimme sitä kokonaisuutta, millä tavalla saisimme nuoria työelämään nopeammalla aikataululla. Nuo säästöt viittaavat muun muassa siihen. Ei säästö toki synny pelkästään sillä, että siirrytään maisterintutkinnosta kandiin, vaan se on huomattavasti monimutkaisempi kokonaisuus", Stubb sanoi.

Opintotuki painottuu jatkossa enemmän opintolainaan. Tukikuukausien määrää vähennetään ja opintotuen indeksikorotukset poistetaan kokonaan.

Koulutuslupaus-kampanja muistutti tuoreeltaan hallituksen rikkoneen lupauksensa: ennen vaaleja sekä keskusta, perussuomalaiset että kokoomus lupasivat, että koulutuksesta ei leikata ja että opintotuki säilyy opintorahapainotteisena.

ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille hallitus säätää lukukausimaksut, mutta niistä mahdollisesti saatavat tulot jätetään korkeakouluille.

Hallitus aikoo säästää 190 miljoonaa euroa toisen asteen koulutuksesta. Ammattikoulusta ei kuitenkaan ilmeisesti ole tarkoitus tehdä kaksivuotista, kuten aiemmin tällä viikolla arveltiin.

Ville Niinistön mukaan hallitusohjelmassa on hyviäkin tavoitteita uusiutuvasta energiasta ja perustulokokeilusta. Ne jäävät kuitenkin leikkauslistan varjoon.

"Tämä on kylmä, oikeistolainen hallitus, ei siitä mihinkään pääse."

Niinistö on huolissaan myös kehitysyhteistyörahojen sekä luonnonsuojelun hankintarahojen miltei puolittamisesta. Kehitysyhteistyövarojen osuudessa bruttokansantuotteesta Suomi laskee Niinistön mukaan "ihan paarialuokkaan" länsimaiden joukossa.

17.35: Lisätty Koulutuslupaus-kampanjan kannanotto.

hallitusohjelma  hallitusneuvottelut 
Viite