Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vilma Paasivaara

Parempaan suuntaan, hitaasti. Porsitushäkkejä ei kielletä, tiineytyshäkit siirtyvät historiaan 15 vuodessa.Vilma Paasivaara

Parempaan suuntaan, hitaasti. Porsitushäkkejä ei kielletä, tiineytyshäkit siirtyvät historiaan 15 vuodessa.

Niukkaa parannusta eläinten oloihin - suojelulakiehdotus julki

7.6.2017 10.21

Riikka Suominen

"Laissa siirrymme nyt eläinten suojelusta eläinten hyvinvointiin. Periaatteellinen asia on suuri", sanoi kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Hän avasi keskiviikkona aamulla tilaisuuden, jossa maa- ja metsätalousministeriö esitteli luonnoksen uudeksi eläinsuojelulaiksi.

Lakiesitys on osin pettymys vahvempaa eläinsuojelua toivoville. Eläimillä ei esimerkiksi jatkossakaan olisi oikeutta päästä halutessaan juomaan.


Erityisesti uudessa lakiesityksessä kiinnosti se, miten se suhtautuu parsinavetoihin, sikojen tiineytys- ja porsitushäkkeihin ja hevosten pilttuisiin.

"Näissä pitomuodoissa eläinten liikkumista rajoitetaan eniten. Eläin ei pysty näissä muodoissa kääntymään ympäri", sanoo ylitarkastaja Minna Ruotsalo.

Emakoiden oloihin on tulossa parannus, koska uusi laki kieltäisi tiineytyshäkit. Nykyisellään emakkoa voi pitää sellaisessa neljä viikkoa jokaista tiineyttä kohtaan. Keskimäärin emakko porsii kaksi kertaa vuodessa.

Nykyisissä sikaloissa tiineytyshäkeistä luovuttaisiin 15 vuoden siirtymäajalla. Tanska ja Alankomaat ovat jo tehneet vastaavan päätöksen.

Porsitushäkkiä ei kiellettäisi, vaan porsaiden ja emakoiden liikkumisen vapauteen ehdotetaan vapaaehtoista tukea.


Lakiuudistuksella halutaan saattaa eläinsuojelulaki perustuslain ja EU:n säädösten mukaiseksi, selkeyttää lakia ja parantaa eläinten hyvinvointia.

"Eläinten hyvinvointitiede on edennyt harppauksin 20 vuoden kuluessa, eikä vanha lakimme kaikilta osin täytä sitä", sanoi eläinlääkintöylitarkastaja Tiina Pullola.

Eläinsuojelujärjestöt ovat ajaneet lakiin mainintaa eläinten itseisarvosta. Se on nyt tulossa lain perusteluihin. Tämä epämääräisenä näyttäytyvä sanamuoto-tavoite auttaisi järjestöjen mukaan kiristämään eläinsuojelurikosten tuomioita. Nykyisellään eläinsuojelurikoksista tuomitaan rangaistusasteikon lievemmän skaalan mukaan.

eläinoikeudet  eläinsuojelu  eläinlaki  eläinsuojelulaki 




Viite