Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Riikka Suominen

Riikka Suominen

Nuoret tenttasivat poliitikkoja: haluaisitko kansanedustajiksi 2000€ kk-palkalla?

24.1.2017 21.00

Riikka Suominen

"Opiskelijoiden innon ja kiinnostuksen politiikkaan huomaa tästä tilaisuudesta" sanoi helsinkiläisen Ressun lukion vaalipaneelin avannut opiskelijakunnan puheenjohtaja Petteri Hirvonen ja osoitti täyttä juhlasalia.

Lukiolaisia kiinnostivat nuorten vaikutusmahdollisuudet. Nykyisin Helsingissä tämä kanava on nuorten vaikutuskanava Ruuti. Nuorten mukaan Ruuti toimii kehnosti. Enemmistö ei ole kuullut toiminnasta ja sen vaaleissa äänestysprosentti on jäänyt kymmeneen prosenttiin. Kun ressulaisilta kysyttiin näkevätkö he Ruutin vaikuttavan asioihin, vain 2,4 prosenttia piti toimintaa vaikuttavana.

"Ruuti ei ole valmis, vaan sitä pitää parantaa", Emma Kari (vihr) sanoi. Hänestä huolestuttavaa on, että nuorten äänestysprosentti laskee koko ajan.

Nuoret paneelin vetäjät toivoivat nuorisovaltuustoa ja kaikille pääsyä lautakuntien kokouksiin.

Nuorisotutkija Veronika Honkasalo (vas) sanoi Ruudin ongelman olevan, että se aktivoi jo valmiiksi aktiivisia nuoria. "Miten saadaan lähiöistä nuoret vaikuttamaan?", hän kysyi.

Paneelissa kyseltiin myös koulutussäästöistä. Ressun lukiolaiset pitivät epäreiluna, että kaupungin koulut säästävät, ja yksityiskouluja rahoitetaan enemmän. Tämä näkyy Ressussa kielikurssien ja ilmaisutaidon kurssien tarjonnan supistumisena.

"Helsingin lukioihin tulee oppilaita muualtakin esimerkiksi Espoosta ja Vantaalta. Aiemmin nämä naapurikunnat maksoivat Helsingille näistä oppilaista, mutta käytäntö loppui. Se pitäisi korjata", sanoo Laura Rissanen (kok).

Lukiolaiset kyselivät myös Esplanadin kävelykadusta, julkisen liikenteen toimivuudesta, turvapaikanhakijanuorten mahdollisuus opiskeluun, eriarvoisista lähiöistä ja harrastusten hinnoista.

"Ennen kaikkea taiteen harrastamisessa on todella suuria eroja. [Helsingin] päiväkodeissa on tehty kokeiluita, joissa lapsia on innostettu esimerkiksi sirkusharrastuksen pariin. Tämä on tärkeää lapsille, jotka eivät saa kotoa harrastusmallia", Emma Kari sanoo. 

Poliitikoilta kysyttiin myös, pyrkisivätkö he kansanedustajiksi, jos palkka olisi vain 2000 euroa kuukaudessa.

Veronika Honkasalosta 3500 euroa eli helsinkiläisen keskipalkka olisi pienin mahdollinen korvaus. "Muuten minun olisi pakko etsiä rikas puoliso", hän sanoi.

"Olen kaksi kertaa pyrkinyt eduskuntaan, ja äänestäjät ovat päättäneet: minua ei haluta eduskuntaan", sanoi Timo Laaninen (kesk). 

Emma Kari sanoi, että hän pyrkisi. 

"Olen tehnyt samoja asioita siitä saakka kun olin 15-vuotias: toiminut ilmastonmuutoksen, ihmisoikeuksien ja ympäristön eteen. [Pyrkisin], koska olen tehnyt sitä ilmaiseksi tai 800 euron kuukausipalkalla."

"Kansanedustajuus on unelma-ammattini. Teen sitä niin niin kauan kun siitä ei tarvitse itse maksaa", Eero Heinäluoma (sd) nauratti yleisöä.

nuoriso  kuntavaalit 




Viite