Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nyt saa äänestää! Näin vaalipäivä ja ilta etenevät

9.4.2017 9.06

Lasse Leipola

Äänestyspaikat ovat auenneet ympäri Suomen. Toisin kuin ennakkoäänestyksen aikana varsinaisena vaalipäivänä on äänestettävä omassa kunnassa, kotiin lähetetyssä ilmoituskortissa kerrotussa paikassa. Mukaan tarvitaan passi, ajokortti tai muu kuvallinen henkilötodistus.

Vihreän Lanka seuraa vaali-iltaa kello 19 alkaen näillä sivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. Tulostietojen lisäksi luvassa tunnelmia Helsingin Tavastialla järjestettävistä vaalivalvojaisista.


Äänestyspaikat sulkeutuvat kello 20.00 ja pian tämän jälkeen julkistetaan ennakkoäänten tulos. Ensimmäiset luvut näyttävät perinteisesti vihreiden kannalta huolestuttavilta. Vihreiden kannattajat äänestävät nimittäin keskimääräistä useammin vasta vaalipäivänä ja ensimmäisistä tuloksista saattaa puuttua vielä suurimpien kaupunkien ennakkoääniä.

Vuonna 2012 vihreiden osuus ennakkoäänistä oli 6,1 prosenttia. Varsinaisen vaalipäivän äänistä vihreät keräsi 10,3 prosenttia, mikä tarkoitti 8,5 prosentin kannatusta lopullisissa tuloksissa.

Koska laskenta etenee nopeiten pienillä paikkakunnilla, joissa vihreiden kannatus on ollut alhaisinta, vihreiden lukemat laskevat yleensä ensimmäisen tunnin aikana. Edellisissä vaaleissa on käyty jopa alle kuudessa prosentissa.


Yle yrittää ennustaa vaalien tuloksen, kun vaalipäivän laskentatietoja on saatu riittävästi eri puolilta Suomea. Edellisissä kuntavaaleissa ennuste tuli puoli kymmeneltä.

Ylen ennuste voi kuitenkin olla aluksi paljonkin pielessä. Vuonna 2012 se povasi vihreille 7,4 prosentin kannatusta, vaikka lopullinen lukema oli 8,5 prosenttia. Ennuste tarkentuu illan mittaan, kunnes Yle jossain vaiheessa siirtyy takaisin reaaliaikaiseen laskentatilanteeseen.


Tulos alkaa olla melko tarkasti tiedossa puoleen yöhön mennessä eikä suuri kuva enää muutu valtakunnan tai yksittäisten kuntien tasolla. Sen sijaan viimeisten valittujen tai ensimmäisten varasijoille jäävien kohdalla tilanne saattaa muuttua vielä tarkastuslaskennassakin.

Vaalitulokset vahvistetaan keskiviikkona 12. huhtikuuta.

kuntavaalit 
Viite