Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuvakaappaus / Googlemaps

Ei rakentamiselle. Yleiskaavakäsittelyn loppuhetkillä hiertänyt rakentaminen Keskuspuistoon Pirkkolan kohdalla kaatui oikeudessa.Kuvakaappaus / Googlemaps

Ei rakentamiselle. Yleiskaavakäsittelyn loppuhetkillä hiertänyt rakentaminen Keskuspuistoon Pirkkolan kohdalla kaatui oikeudessa.

Oikeus kaatoi Helsingin kaupunkibulevardeja – Vihreiden Kivekäs: Osa voi odottaa seuraavaan yleiskaavaan

5.2.2018 14.31

Sammeli Heikkinen

Osa kaupunkibulevardeista Kaatui, kuten myös Vartiosaaren ja Keskuspuiston Hämeenlinnan väylän varren rakentaminen. Helsingin hallinto-oikeus kertoi tänään maanantaina hylänneensä kohtuullisen ison osan kaupungin tuoreesta yleiskaavasta.

Helsingin vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs arvioi tuoreeltaan Vihreälle Langalle, että oikeuden päätöksessä on sekä hyviä, että vähemmän hyviä kohtia.

”Hyvää on esimerkiksi Keskuspuiston tärkeyden tunnistaminen ja Vartiosaaren osayleiskaavan kaataminen. Vartiosaaressa myös meidän argumenttimme oli se, että rakentaminen on maakuntakaavan vastaista.”

Vartiosaaren kaavan kaatamisen lisäksi hallinto-oikeus heitti roskakoriin myös Ramsinniemen rakentamisen.


Kivekkään mukaan vihreille hankalampi kohta päätöksessä on se, että seitsemästä kaupunkibulevardihankkeesta oikeus hylkäsi neljä.

Oikeus katsoi, ettei bulevardisoinnin perusteita ollut selvitetty riittävästi ja se oli siksi maakuntakaavan vastainen. Maakuntakaavaan merkittyjä moottoriteitä saa muuttaa alemman luokan teiksi, jos perustelut ovat riittävät.

”Oikeuden päätöstä lukiessa tuli kyllä mieleen, ettei oikeudelle riittäviä selvityksiä ole edes mahdollista tehdä”, Kivekäs hymähtää.

Kivekäs korostaa, ettei ole lukenut kokonaan saati sisäistänyt oikeuden noin 250-sivuista päätöstä.

Hänen mukaansa näyttää kuitenkin siltä, että oikeus on hyväksynyt kaikki yleiskaavan toteuttamislistan kärjessä olevat hankkeet: Esimerkiksi Vihdintien ja Tuusulantien muuttamisen bulevardeiksi sekä Malmin lentokentän rakentamisen.

Vartiosaaren rakentaminen oli pantu jo aiemmin vihreiden aloitteesta jäihin valtuustoryhmien päätöksellä.

Kivekäs arvioi, että kaupunki valittaa ainakin kaupunkibulevardipäätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hän muistuttaa, että myös maakuntakaavaa ollaan päivittämässä. Näin bulevardisuunnitelmat voitaisiin saada yleiskaavaan maakuntakaavaa muuttamalla.

”Joten jos kaupunkibulevardit ovat maakuntakaavan vastaisia, ne voitaisiin merkitä maakuntakaavaan.”

Maakuntakaavan muuttaminen tuskin ehtii vaikuttaa yleiskaavan oikeuskäsittelyyn. Kivekäs ei osaa vielä sanoa varmaksi, miten vaikkapa neljän oikeuden hylkäämän kaupunkibulevardin kaavoitus etenee tulevaisuudessa.


Yleiskaavaa on periaatteessa mahdollista päivittää paloina, vaikkapa yhtä kaupunkibulevardia koskevana osayleiskaavana. Mutta tehdäänkö näin, jää nähtäväksi.

”Suurin osa näistä hankkeista on toteuttamislistan loppupäässä. Ne ehtivät odottaa vaikka seuraavaa yleiskaavaakin.”

Yleiskaavan poikimat valitukset valtion viranomaisilta, kuten Liikennevirastolta, selvästi harmittavat Kivekästä.

”Siinä missä muissa Pohjoismaissa valtio tukee metropolikehitystä, Suomessa valtio näyttää tekevän kaikkensa sen vastustamiseksi.”

kaavoitus  Helsinki 
Viite