Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Oikeus muutti vaalitulosta Sodankylässä: vihreä nousee kepulaisen tilalle valtuustoon

27.3.2018 14.43

Sammeli Heikkinen

Sodankylän kunnanvaltuuston kokoonpano muuttuu vaalien ääntenlaskun epäselvyyksien vuoksi.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus päätöksellä yksi keskustalle laskettu ääni hylätään ja kaksi vihreiltä virheellisesti vähennettyä ääntä lisätään tulokseen.

Tämä keikauttaa vaalitulosta juuri niin, että keskustan ehdokas putoaa valtuustosta ja vihreiden ehdokas nousee tilalle. Tämän jälkeen keskustalla olisi kymmenen valtuutettua ja vihreillä kolme. Valtuustossa on yhteensä 27 paikkaa.

Hallinto-oikeus palauttaa asian Sodankylän keskusvaalilautakunnalle vaalituloksen oikaisemista ja uuden tuloksen vahvistamista varten.

Sodankylän kunta ei ole vielä Suomen Kuvalehden mukaan päättänyt, aikooko valittaa asiasta.


Valituksen ääntenlaskun epäselvyyksistä tekivät vihreiden ehdokkaina olleet Pekka Kaukko ja Seppo Aikio. He luettelivat valituksissaan lukuisia ääntenlaskuun liittyneitä epäselvyyksiä.

Oikeus katsoi toteennäytetyiksi virheiksi sen, että vihreiden ehdokkaalta numero 6 – eli Sodankylän äänikuningattarelta Riikka Karppiselta – oli virheellisesti poistettu kaksi ennakkoääntä laskuista. Lisäksi keskustan ehdokkaalle numero 57 – Arja Mäkitalolle – oli laskettu yksi ääni, joka oli niin epäselvä, että se olisi pitänyt hylätä.

Näin Karppisen äänisaaliiseen pitää oikeuden mukaan lisätä kaksi ääntä ja vähentää Mäkitalolta yksi. Karppisen ja Mäkitalon valtuustopaikkoihin tällä ei ole vaikutusta.

Mutta keskustan kokonaisäänisaaliin putoaminen yhdellä äänellä 1 503:een ja vihreiden äänipotin nousu kahdella 410:een muuttaa alempana valittujen listalla olevien vertailuäänilukuja.

Viimeisenä viime kevään valtuustovaaleissa valtuustoon päässeen keskustan Juho Takalan vertausluku laskee 136,7:stä 136,6:een ja vihreiden Seppo Aikion vertausluku nousee 136,0:sta 136,7:ään. Näin Aikio nousee valtuustoon Takalan tilalle.
Viite