Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia Commons/Shattonbury (CC BY-SA 1.0)

Tamponivero. Monissa maissa kuukautissuojia ei veroteta tai niillä on alennettu arvonlisävero.Wikimedia Commons/Shattonbury (CC BY-SA 1.0)

Tamponivero. Monissa maissa kuukautissuojia ei veroteta tai niillä on alennettu arvonlisävero.

Olisiko tamponiveron aika jäädä historiaan?

30.1.2017 12.58

Emmi Skytén

Keskustelu tamponiverosta on rantautumassa myös Suomeen. Kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas) ehdottaa lakialoitteessaan kuukautissuojien arvonlisäveron alentamista 24 prosentista 10 prosenttiin.

"Katsoin että on kaikki perusteet siihen, että ne kuuluvat terveystuotteisiin, joilla on alennettu arvonlisävero", Sarkkinen sanoo.

Sarkkisen mukaan kuukautissuojien veronalennus laskisi hintoja ja vähentäisi naisiin sukupuolen perusteella kohdistuvia kuluja. Samalla Sarkkinen ehdottaa saman veronalennuksen ulottamista ulosteen- tai virtsankarkailuun tarkoitettuihin inkontinenssisuojiin. Näitä tuotteita käyttävät esimerkiksi ikääntyneet ihmiset.

"Ne ovat välttämättömiä terveystuotteita, mutta ne eivät ole samalla tavalla korvattavia kuin lääkkeet. Veronalennus olisi myös helpotus ikääntyneiden talouteen", Sarkkinen sanoo.


Feministit ovat vaatineet kuukautissuojien arvonlisäveron alentamista tai poistamista monissa maissa. Kanadassa vero poistettiin kesällä 2015. Ranskassa veroa alennettiin protestien jälkeen 20 prosentista 5,5 prosenttiin.

Myös Isossa-Britanniassa tamponiverosta  tuli puheenaihe sen jälkeen, kun 21-vuotias opiskelija Laura Coryton aloitti kampanjan veron poistamiseksi.

"Vero tukee ajatusta siitä, että kuukautiset ovat tabu ja että niitä pitäisi hävetä eikä niistä pitäisi puhua miehiselle parlamentille. Minusta naiset on laitettu häpeämään kuukautisiaan liian pitkään ja kuukautistabu pitää kyseenalaistaa", sanoi Coryton Telegraph-lehdelle vuonna 2014.

Kampanja keräsi yli 315 000 allekirjoitusta veron poistamista vaatineeseen adressiin, ja lopulta Ison-Britannian hallitus lupasi alentaa veroa 5 prosentista 0 prosenttiin maaliskuussa 2016.

Koska arvonlisäveron poistaminen EU:ssa ilman muiden jäsenmaiden suostumusta ei ole mahdollista, Iso-Britannia neuvotteli kaikille jäsenmaille mahdollisuuden poistaa arvonlisäveron terveystuotteilta.

Sarkkisen ehdotuksessa verosta ei kuitenkaan luovuttaisi. Hänen mukaansa jo veron alentaminen 10 prosenttiin olisi askel oikeaan suuntaan.

”Veron poistamisesta voidaan mahdollisesti keskustella myöhemmin."
Viite