Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tino Warinowski
Pikakampanja. Tino Warinowski kokosi pikavauhdilla ryhmän, joka pelasti äitiyslakia ajaneen kansalaisaloitteen.

Pikakampanja. Tino Warinowski kokosi pikavauhdilla ryhmän, joka pelasti äitiyslakia ajaneen kansalaisaloitteen.

Operaatio äitiyslaki - näin kansalaisaloite nostettiin viikossa lakikäsittelyyn

13.5.2016 11.51

Lasse Leipola

Äitiyslakia ajava kansalaisaloite ylitti eilen torstaina 50 000 kannatusilmoituksen rajan ja etenee siten eduskunnan käsittelyyn. Vielä viikko sitten ilmoituksia oli vain noin 15 000 ja näytti siltä, ettei tarvittava raja ylity toukokuun 28. päivän määräaikaan mennessä.

Äitiyslain tavoitteena on taata naispareille syntyville lapsille tasa-arvoinen asema eri sukupuolta olevien avoparien lasten kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että molempien vanhempien vanhemmuus voidaan tunnustaa jo neuvolakäyntien aikana.


Marraskuussa aloitettu keräys alkoi reippaasti, mutta tasaantui muutaman päivän jälkeen. Viime viikolla, äitienpäivän alla, aloite alkoi saada pientä nostetta, kun yksittäiset kansalaiset muistuttelivat aloitteesta sosiaalisessa mediassa.

Yksi tällainen päivitys osui viime perjantai-iltana helsinkiläisen, vihreissäkin aktiivisen Tino Warinowskin silmiin.

”Tajusin siitä päivityksestä, ettei aloite ole nousemassa riittävästi. Laitoin vielä samana iltana viestin (vihreiden puheenjohtaja) Ville Niinistölle, että voisit tukea tätä asiaa julkisesti. Hän vastasi, että aikoo tehdä sen äitienpäivänä”, Warinowski kertoo.


Seuraavaksi Warinowski päätti kysyä kansalaisaloitteen viralliselta kampanjalta, onko heillä mitään suunnitelmia äitienpäivän varalle. Kun ei ollut, Warinowski päätti toimia itse.

”Tein lauantaiaamuna Facebook-tapahtuman ja laitoin sen kavereille nähtäväksi. Sitten teimme tapahtumasta julkisen, ja aloimme kutsua ihmisiä. Ensimmäisen 15 minuutin aikana kutsuttuja oli 10 000. Siitä se lumipalloefekti käynnistyi. Sunnuntai-iltaan mennessä kutsuttuja oli jo 120 000.”

Warinowski oli kerännyt muutaman henkilön ryhmän, joka valvoi tilannetta ja suunnitteli päivityksiä jatkuvasti.

”Hyvä, että oli useampia ihmisiä, kun ihmisillä oli suunnitelmia äitienpäiväksi tai töitä alkuviikosta.”

Ryhmä oli valmistautunut myös moderoimaan keskusteluja. Törkyviestejä ei yllättäen tullutkaan, kuten ei juuri mitään muutakaan kritiikkiä.

”Suorastaan toivoimme, että joku konservatiivipoliitikko kirjoittaisi aiheesta, sillä se olisi tuonut valtavasti näkyvyyttä, mutta tämä taisi tulla kaikille vähän yllätyksenä.”


Facebook-ryhmän suosion myötä myös allekirjoitusten määrä kansalaisaloite.fi-palvelussa alkoi kasvaa. Äitienpäivänä kannatusilmoituksia tuli noin 10 000, mutta matkaa rajaan oli yhä noin 15 000 nimen verran ja tahti hidastui maanantaina.

Sana kuitenkin levisi jatkuvasti ja apuun riensivät julkkikset. Muun muassa laulaja Maija Vilkkumaa ja näyttelijä Mikko Leppilampi ilmaisivat tukensa sosiaalisessa mediassa. Juontaja ja kirjailija Paula Noronen lupasi keskiviikkona ajaa kaivinkoneella Malesiaan, jos nimet saadaan kasaan.

”Sovittu! Kun lähdet ajamaan, ota meidät kyytiin Tikkurilan Shelliltä! Ketä muita messissä?” Madventures-kaksikko Riku Rantala ja Tuomas Milonoff vastasivat haasteeseen Twitterissä.

Torstaina aloite otti vielä viimeisen kirin, kun nimiä kertyi nopeammin kuin missään vaiheessa aiemmin.

”Kun 54 minuutissa tuli tuhat nimeä, tuntui siltä, että nyt tämä onnistuu”, Warinoski kertoo.

Hänen mukaansa näyttää siltä, että 40 000 on maaginen raja, joka on rikottava kansalaisaloitteen toteutumiseksi.

”Viimeinen 10 000 tulee itsestään. Yksikään aloite ei ole jäänyt 35 000–50 000 nimeen.”
Viite