Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sakari Piippo, Valtioneuvoston kanslia

Petteri Orpo
keinoja on. "Euroopan pitää luoda lailliset reitit hakea turvapaikkaa", sanoo sisäministeri Petteri Orpo.Sakari Piippo, Valtioneuvoston kanslia

keinoja on. "Euroopan pitää luoda lailliset reitit hakea turvapaikkaa", sanoo sisäministeri Petteri Orpo.

Orpo myöntää: Tämän vuoksi ihmiset hukkuvat Välimerellä

10.9.2015 17.07

Annakaisa Suni

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) ei kertonut hallituksen kantaa humanitaariseen viisumiin eduskunnan kyselytunnilla tänään torstaina.

Kansanedustaja Olli-Poika Parviainen (vihr) kysyi, mitä hallitus aikoo tehdä, jotta laillisia keinoja saapua Eurooppaan saadaan lisättyä.

Sisäministeri Orpo myönsi, että tuhansien turvapaikanhakijoiden hukkumiskuolemat Välimerellä ja kymmenien tukehtuminen kuorma-autoon johtuvat siitä, että hädänalaiset ihmiset joutuvat turvautumaan salakuljettajiin.

"Euroopan pitää luoda lailliset reitit hakea turvapaikkaa", Orpo sanoi.

Hänen mukaansa ihmisiä pitäisi voida auttaa lähtömaissa. Lisäksi EU:n etelärajalla oleviin valtioihin voitaisiin perustaa EU-lipun alla toimivia vastaanottokeskuksia.

"Meillä on paljon eri keinoja, joita pitää tehdä, ja meidän pitää todella vahvasti vaatia Eurooppaa toimimaan yhdessä", Orpo sanoi.

Hän ei suoraan kertonut kantaansa humanitaariseen viisumiin. Humanitaarisella viisumilla turvapaikanhakija voisi lentää turvallisesti Suomeen ja välttää salakuljettajien vaaralliset ja kalliit reitit.

Huomenna perjantaina hallituksen on määrä päättää kannastaan turvapaikanhakijoiden jakamiseen EU-maiden välillä.
Viite