Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Paul Taylor / Flickr (CC BY-ND)

Vapaaehtoistyöllä parempi TUKI. Uudessa kokeilussa pitkäaikaistyöttömiä osallistetaan esimerkiksi etsimällä heille vapaaehtoistyötä. Kieltäytyminen pudottaa henkilön passiivituelle. Paul Taylor / Flickr (CC BY-ND)

Vapaaehtoistyöllä parempi TUKI. Uudessa kokeilussa pitkäaikaistyöttömiä osallistetaan esimerkiksi etsimällä heille vapaaehtoistyötä. Kieltäytyminen pudottaa henkilön passiivituelle.

Osallistava sosiaaliturva jyrää perustulon

18.10.2017 9.44

Jenni Leukumaavaara

Hallitus aloittaa osallistavan sosiaaliturvan kokeilun ensi vuoden alusta. Tuen saamisen ehtona on osallistuminen itseä, yhteisöä ja yhteiskuntaa hyödyttävään toimintaan.

Haluttomuus osallistua pudottaisi henkilön toimeentulotuen perusosan suuruiselle passiivituelle.

”Kokeilun tarkoituksena on tarjota uusia keinoja pitkäaikaistyöttömien ja toimeentulotukea saavien osallistamiseksi”, sanoo kokoomuksen sosiaaliturvan uudistusryhmän vetäjä Arto Satonen. Hän ei kannata perustuloa.

Uuden kokeilun tuki poikkeaa perustulosta siinä, että tuki on vastikkeellista. Satosen mukaan ihmiset pitää saada osa-aikatyöhön ja vapaaehtoistöihin, ”jotta meillä riittää rahat pyörittää tätä yhteiskuntaa”.

Uudet selvitykset tarkoittavat sitä, ettei perustulokokeilu ole laajenemassa.


Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen kannattaa kokeilua ”lavein rajauksin”. Järvisen mielestä on tärkeää, että toisin kuin hallituksen aktiivimallissa, vastuu pitää olla myös te-toimijoilla eikä pelkästään työttömän omalla vastuulla.

Kansanedustaja Olli-Poika Parviainen suhtautuu kokeiluun kriittisesti.

”Osallisuuden lisääminen on tärkeä tavoite, mutta tämän hallituksen aikana se tuntuu tarkoittavan liian usein vastikkeellisuutta, joka sotii sosiaaliturvan ja esimerkiksi meille tärkeän perustulon periaatetta vastaan”, Parviainen sanoo.

Halukkuuteensa uuteen kokeiluun on ilmoittanut alle kymmenen kuntaa. Kokeilu maksaa enintään kaksi miljoonaa euroa ja jatkuu vaalikauden loppuun.

perustulo  sosiaaliturva  vapaaehtoistyö  työttömyys  syrjäytyminen 
Viite