Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti Juhani Johansson

Vaara? Nämä tuulivoimalat kuvattiin Porin Reposaaressa. Otkesin mukaan Reposaaressa sattui vaaratilanne 2014.Antti Juhani Johansson

Vaara? Nämä tuulivoimalat kuvattiin Porin Reposaaressa. Otkesin mukaan Reposaaressa sattui vaaratilanne 2014.

Otkes: Tuulivoimaloihin sammutusjärjestelmät

6.2.2017 12.47

Sammeli Heikkinen

Tuulivoimaloiden turvallisuus huolettaa Onnettomuustutkintakeskusta (Otkes).

Otkes on selvitellyt tammikuun 6. päivänä Haminassa sattunutta tuulivoimalapaloa. Sen, ja muutaman muun tapauksen perusteella Otkes arvioi, että tuulivoimaloissa pitäisi olla sammutusjärjestelmät ja onnettomuuden mahdollisuus olisi otettava huomioon siinä, miten lähelle liikennettä, asutusta tai teollisuutta tuulivoimaloita rakennetaan.

Haminan onnettomuudessa tuulivoimalan noin sadan metrin korkeudessa sijaitseva turbiini syttyi tuleen. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan tilanne oli vaikea, sillä pelastuslaitoksella ei ollut keinoa korkealla riehuvan palon sammuttamiseen. Voimalassa ei ollut sammutusjärjestelmä.

Tuulivoimalapaloissa ja muissa vikatilanteissa suurin vaara syntyy, jos voimalan lavat irtoavat tai niistä lentää palasia ympäristöön. Otkes kertoo lehtitietoihin perustuen, että esimerkiksi Virossa toissa vuonna sattuneessa tuulivoimalapalossa palavia osia lensi 400 metrin päähän ja tuli levisi maastoon.

Haminassa onnettomuusvoimalasta alle 300 metrin päässä on teollisuusalue, jolla sijaitsee palavien nesteiden säiliöitä. Haminan voimala saatiin kuitenkin pysäytettyä sen verran aikaisin, ettei lapoja tai niiden osia sinkoutunut voimalasta kauemmas.

Otkesin mukaan tuulivoimaloille pitäisikin määritellä periaatteet, joilla voidaan taata riittävä turvallisuus.

Tällä haavaa tuulivoiman rakentamista ohjataan ympäristöhallinnan julkaisussa, jonka suppeassa turvallisuusosiossa ei mainita tulipaloja lainkaan.
Viite