Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Tapahtumapaikka Elielinaukiolla
Lasse Leipola

Pahoinpitely järkyttää – yli 20 000 haluaa järjestäytyneen rasismin rikoslakiin

19.9.2016 10.32

Emmi Skytén

Järjestäytyneen rasismin kriminalisointiin tähtäävä kampanja Huominen ilman pelkoa -vetoomus rikkoi viikonloppuna 20 000 allekirjoituksen rajan sen jälkeen, kun tieto Suomen Vastarintaliikkeen pahoinpitelemäksi epäillyn nuoren miehen kuolemasta oli levinnyt mediassa.

Vihreiden nuorten elokuun alussa aloittama kampanja kerää sivustollaan allekirjoituksia vetoomukseen, joka luovutetaan kansanedustajille lokakuussa. Lopullisena tavoitteena on saada järjestäytynyt rasismi rikoslakiin yli 100 kansanedustajan allekirjoittamalla lakialoitteella.

Eduskunnalle jätettävän lakialoitteen valmistelussa on mukana yhdeksän kansanedustajaa, vähintään yksi kaikista eduskuntapuolueista.


Jos
laki toteutuisi, se olisi ensimmäinen laatuaan maailmassa.

Vihreän Langan elokuussa haastattelemien asiantunijoiden mukaan kampanja kiinnittää huomiota tärkeään asiaan, vaikka rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mukaan nykyinen lainsäädäntö riittää melko pitkälle.

Toteutuessaan lakiehdotus voisi kieltää esimerkiksi Suomen Vastarintaliikkeen toiminnan.

"Syystä tai toisesta tavoitteet, joita myös Vihreät nuoret ajavat aloitteessaan, eivät ole toteutuneet", sanoi puolestaan oikeustieteen professori Juha Lavapuro Vihreälle Langalle.

Hän ehdotti lakimuutoksia jo vuosi sitten, koska hänestä nykyisellä lainsäädännöllä ei ole pystytty puuttumaan liikkeen toimintaan.

 
Viite