Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Lenita Toivakka
Maine pelissä. Lenita Toivakka uskoo, että Suomi voi pitää maineensa vastuullisena maana, vaikka kehitysyhteistyöhön kohdistuu ankaria leikkauksia.Lasse Leipola

Maine pelissä. Lenita Toivakka uskoo, että Suomi voi pitää maineensa vastuullisena maana, vaikka kehitysyhteistyöhön kohdistuu ankaria leikkauksia.

Pakolaiskriisi palauttaa rahaa kehitysyhteistyöhön – mutta vain vähän

26.9.2015 23.18

Lasse Leipola

Kehitysministeri Lenita Toivakan (kok) mukaan hallituksessa on vahva näkemys siitä, että tilannetta pakolaiskriisin lähtömaissa tulee parantaa.

”Toivomme, että Suomi muistetaan jatkossakin vahvasta osallistumisesta kehitysyhteistyöhön”, Toivakka sanoi lauantaina New Yorkissa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Tällä viikolla hallitus on päättänyt 7,6 miljoonan euron lisätuesta, joka kohdistetaan erityisesti koulutuksen tarjoamiseen Syyriaa ympäröivillä pakolaisleireillä. Aiemmin tänä vuonna alueelle on käytetty viisi miljoonaa euroa.

Lisäksi Toivakka aikoo esittää lisätalousarviossa 15 miljoonan euron lisäystä Syyrian alueen humanitaariseen apuun, johon on tänä vuonna käytetty 10 miljoonaa.

EU:n kehitysministerit sopivat eilen perjantaina Afrikan sarven tilanteen parantamiseen tarkoitetusta rahastosta, johon toivotaan myös ulkopuolista rahaa. Toivakka esittää, että Suomi osallistuisi rahastoon kolmella miljoonalla eurolla. Samantyylistä rahastoa kaavaillaan myös Syyrian tilanteen helpottamiseen.


Nyt luvatut summat ovat varsin pieniä, kun niitä vertaa satojen miljoonien leikkauksiin, jotka kohdistuvat ensi vuonna kehitysyhteistyöhön.

Toivakka kertoi lauantaina, että kansainvälisten järjestöjen rahoitukseen kohdistuvat leikkaukset johtavat siihen, että Suomen tuki keskittyy jatkossa lähinnä kolmelle YK-järjestölle: naisjärjestö UN Womenille, lapsijärjestö Unicefille ja väestörahasto UNFPA:lle.

”Olen tapaamisissa kertonut rehellisesti näistä leikkauksista, joille on tullut ymmärrystä. Toki monilla järjestöillä on tarvetta yleisrahastolle, kun monet maat siirtävät rahoitustaan projekteihin”, Toivakka sanoi.
Viite