Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mustafa Khayat / Flickr

Mustafa Khayat / Flickr

Pakolaisten on jo nyt vaikea saada perheensä Suomeen

14.4.2016 15.39

Riikka Suominen

Hallitus on ehdottanut, että myös turvapaikan saaneiden pitää osoittaa elättävänsä perheenjäsenensä, jos he haluavat perheensä Suomeen. Rajat ovat niin tiukat, että laki tekisi pakolaisten perheenyhdistämisestä käytännössä mahdotonta, sanoo tutkija Saara Pellander Vihreän Langan podcastissa Puhekuplassa. Pellander tekee Helsingin yliopistossa väitöskirjaa perhe- ja avioliittomuutosta Suomeen.

Perheenyhdistäminen on tähänkin saakka ollut erittäin vaikeaa. Sen ehtoja ovat kiristäneet jo kaksi aiempaa hallitusta. Tilastot osoittavat, että kansainvälistä suojelua saaneiden on jo nyt kaikista ulkomaalaisista vaikein saada perheenjäseniä luoksensa Suomeen.

Tutkijan mukaan lakiesitys on silti selvä muutos entiseen. Aiemmin on ajateltu, että jos yksi perheenjäsen on täyttänyt kansainvälisen suojelun kriteerit Suomessa, sama koskee hänen perheenjäseniään. 
"Nyt Suomesta turvaa hakevan perheelle laitetaan hintalappu."


Lakiesityksen mukaan puolison ja kahden lapsen Suomeen saaminen edellyttää 2 600 euron kuukausituloja verojen jälkeen.

Vihreät, vasemmistoliitto ja rkp vastustavat hallituksen ajamaa esitystä. Sdp:tä kysymys jakaa.

Viime vuonna noin 6 000 henkilöä muutti Suomeen perheenyhdistämisen vuoksi. Heistä valtaosa on muita kuin turvapaikan saaneiden perheitä. Esimerkiksi venäläisiä, jotka ovat menneet suomalaisten kanssa naimisiin. Vain 16 prosenttia oli heitä, joita hallituksen uusi esitys koskee.

"Hallituksen esityksen taloudelliset vaikutukset ovat pienet. Tämä on poliittinen päätös", sanoo Pellander.

Aiheesta lisää Puhekuplassa. Kuuntele podcast täällä.

perheenyhdistäminen  pakolaispolitiikka  Maahanmuutto  Puhekupla 
Viite