Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jenni Leukumaavaara

Puolueen kasvot. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ja presidenttiehdokas Pekka Haavisto olivat Riihimäellä lauantaina. Jenni Leukumaavaara

Puolueen kasvot. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ja presidenttiehdokas Pekka Haavisto olivat Riihimäellä lauantaina.

Pekka Haavisto esittää lobbausrekisteriä Suomeen, mutta ei halua estää eduskunnan vierailijatietojen tuhoamista

23.9.2017 13.10

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston mielestä olisi tärkeää, että Suomeen saataisiin lobbausrekisteri hallituksen, eduskunnan, presidentin ja kuntapäättäjien käyttöön.

Haaviston mielestä lobbaus tulisi kirjata sen tapahtumispaikasta riippumatta, eli myös eduskunnan ja ministeriöiden tilojen ulkopuolella.

”Sitoudun itse siihen, että tulen kansanedustajana ja presidenttiehdokkaana ensi viikosta alkaen julkaisemaan kaikki tämän vuoden lobbaustiedot omilla kotisivuillani. Haastan myös kaikki kansanedustajat, pääministerin, ministerit ja tasavallan presidentin talkoisiin suomalaisen politiikan uuden avoimuuden puolesta.”

Esimerkiksi tällä viikolla kansanedustajia ovat lobanneet hävittäjätoimittajat, koska Suomi valmistautuu uusien hävittäjien hankkimiseen. Eduskunta tekee asiassa lopullisen päätöksen.  

”Jos Boeing ja Saab haluavat lähestyä kansanedustajia näinä aikoina, se on ymmärrettävää, mutta kansalaisten on se hyvä tietää”, Haavisto sanoo. 

Haavisto perustelee esitystään sillä, että vihreille on aina ollut tärkeää avoimuus päätöksenteossa. Siihen kuuluu, että tiedot tapaamisista poliitikkojen ja eri yritysten tai yhteisöjen välillä ovat julkisia. Hän mainitsee esimerkkinä Yhdysvaltain Valkoisen talon, jossa on jo pitkään ollut käytössä tarkat vierailijalistat.

Käytännössä lobbaaja ja lobbauksen kohde merkitsevät tapaamisensa ja sen aiheen julkiseen luetteloon. Haavisto huomauttaa, että tekniset keinot ovat tähän jo olemassa. Vihreällä eduskuntaryhmällä on jo pitkään ollut julkinen rekisteri tapaamisistaan.


Haavisto jättäisi
kuitenkin eduskunnan vierailijalistat osin lobbausrekisterin ulkopuolelle. Hänen mielestään kansalaisilla täytyy olla mahdollisuus tavata kansanedustajia ilman pelkoa siitä, että heidän nimensä löytyy seuraavan päivän iltapäivälehdestä.

Haaviston kanssa on käynyt eduskunnassa keskustelemassa esimerkiksi perheväkivallan uhri, omassa maassaan vainon kohteeksi joutunut henkilö ja työnantajan mielivallan kokenut työntekijä.

”Näiden ihmisten nimet ja henkilötiedot eivät kuulu julkisuuteen. Jos sellainen pelko on, he eivät tule enää ollenkaan”, Haavisto sanoi vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa Riihimäellä lauantaina.

Käytännössä lobbausrekisteri ja yksityishenkilöiden vierailut olisi käsiteltävä omina kokonaisuuksinaan. Esimerkiksi mielenterveysongelmista kärsivä yksityishenkilö ei kuulu julkisille listoille, mutta mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtajan vierailu on lobbausrekisteriin kuuluvaa julkista tietoa.

lobbaus  presidentinvaalit  turvallisuus 




Viite