Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jenni Leukumaavaara

Toinen kierros. Pekka Haavisto pyrkii toistamiseen presidentiksi. Hän piti puheen vihreiden puoluekokouksessa Tampereella. Ennen puhetta kuultiin kannattajien Haavistolle tekemä laulu. Jenni Leukumaavaara

Toinen kierros. Pekka Haavisto pyrkii toistamiseen presidentiksi. Hän piti puheen vihreiden puoluekokouksessa Tampereella. Ennen puhetta kuultiin kannattajien Haavistolle tekemä laulu.

Pekka Haavisto: Suomen pyrittävä YK:n turvaneuvostoon

18.6.2017 12.14

Jenni Leukumaavaara

Vihreiltä on viime aikoina penätty yleispuolueen vaatimaa laajentumista. Vihreiden puoluekokouksessakin moni kaipaili enemmän puhetta ilmastonmuutoksesta ja luonnonsuojelusta. Presidenttiehdokas Pekka Haavisto sunnuntaina pitämässä puheessa ne olivat vahvasti läsnä.

Presidentin valta on ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, ja sillä saralla Suomi ei saa käpertyä vain suojautumaan ulkoa tulevilta uhkilta. Vihreiden puoluekokouksessa Tampereella puhunut Haavisto viittasi esimerkiksi Eurooppaan tuleviin pakolaisiin ja korosti ilmastonmuutoksen merkitystä.

"Emme ehkä osanneet ennustaa, miten kiihtyvällä nopeudella ilmastonmuutos vaikuttaisi kuivuuteen, sääoloihin ja ympäristöpakolaisuuteen. Ellemme pureudu konfliktien ja ongelmien alkusyihin, joudumme vain voimattomina reagoimaan niiden seurauksiin."

Suomen vetäytyminen esimerkiksi YK:n ympäristöohjelmasta UNEPista on Haaviston mukaan nolo signaali kansainväliselle kentälle. Haaviston mielestä Suomen pitäisi uudelleen hakea YK:n turvaneuvoston jäseneksi. Vuoden 2012 kampanjointi neuvostopaikasta päättyi tappioon.

"Vaarana on, että käperrymme ja jätämme hoitamatta sen puolen, jossa Suomi on aina ollut hyvä: Euroopan- ja maailmanlaajuinen yhteistyö ja aktiivisuus."

Haavisto puhui myös vihapuheesta, joka vaikeuttaa asiallista keskustelua. Hän painotti, että kriittistenkin äänien rakentavia ehdotuksia on kuunneltava. Turvapaikanhakijoita sympaattisesti katsovien pitää voida Haavistosta sanoa, että naisiin kohdistuvaan väkivaltaan Suomessa pitää säilyä nollatoleranssi.

Raja-aidat turvapaikanhakijoiden ja työperäisen maahanmuuton välillä ovat Haavistosta turhan tiukat.

"Jos jollain on taitoja, joita Suomi tarvitsee, otetaan se avosylin vastaan", hän sanoi ja muistutti, että myös maahanmuuttovastaisessa leirissä on myös ihmisiä, jotka eivät vastusta työperäistä maahanmuuttoa.

"Olisi hyvä, jos myös kentän keskellä voitaisiin käydä keskustelua ja vaihtaa näkemyksiä – ei vain kentän laidoilla."

presidentinvaalit  haavisto2018  Vihreät  politiikka 
Viite