Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Perän ovi kaivokselle avautui – mahdollisuus päästä Terrafamen omistajaksi

28.1.2016 14.49

Sammeli Heikkinen

Pekka Perä saattaa palata Sotkamon monimetallikaivokselle. Perän johtama Talvivaaran kaivososakeyhtiö on solminut esisopimuksen, jonka toteutuminen päästäisi sen Sotkamon kaivoksen osaomistajaksi ja myös antaisi yhtiölle keinot saada pitkään jatkunut velkasaneeraus päätökseen. Esisopimuksen toteutumisesta ei ole vielä takeita.

Talvivaara-konserni haki yrityssaneerausta vuoden 2013 lopulla. Konsernin kaivostoiminnasta vastannut tytäryhtiö meni kuitenkin vuoden päästä konkurssiin ja valtio otti kaivostoiminnan haltuunsa viime vuonna. Sen jälkeen Sotkamon kaivos on toiminut Terrafame-valtionyhtiön ohjaksissa.

Kaivososakeyhtiö puolestaan on kitkutellut saneerauksessa ja pysynyt hengissä myymällä Terrafamelle asiantuntijapalveluita ja omistukseensa jääneiden kalkkilaitoksen ja laboratorion työtä.


Nyt kaivososakeyhtiö
ja Terrafame tytäryhtiöineen ovat tiedotteen mukaan tehneet esisopimuksen, jolla kaivososakeyhtiö myy laboratorion, kalkkilaitoksen ja muun muassa omistuksessaan olevan geologisen tietokannan Terrafamelle.

Vastineeksi Talvivaara saa paitsi rahaa, myös velkansa järjestettyä niin, että se voi saada pitkään jatkuneen velkasaneerauksensa loppuun. Nyt myös selvisi se, miksi Terrafame osti joulukuussa ylikansallisen Nyrstar-nikkelijätin Talvivaara-saatavat.

Kaivososakeyhtiö myy ensin laboratoriotoiminnan ja kaivosdatan. Sen jälkeen Terrafame ostaa kalkkilaitoksen. Samalla kaivososakeyhtiö maksaa Terrafame-ryhmän ostamat Nyrstar-lainat.

Eikä tässä kaikki. Osana melko monimutkaista järjestelyä Terrafame ostaa itselleen liikepankkien ja Finnveran Talvivaara-saatavia. Nämä velat kaivososakeyhtiö sitten kuittaa Terrafamelle.

Sumplimisen lopputuloksena Terrafame saa omistukseensa kaikki kaivostoiminnan osat ja luvan palkata Talvivaaran kaivososakeyhtiön avainhenkilöstöä.

Kaivososakeyhtiön taskuun taas jää 3,8 miljoonaa euroa käteistä. Arvionsa mukaan se myös saa kaikki saneerausohjelman vaatimat velkaosuudet maksettua.

Esisopimuksen mukaan Terrafame sitoutuisi hyväksymään saneerausohjelmaehdotuksen velkaleikkaukset ja olemaan valittamatta ohjelmasta. Saneerausehdotuksen mukaan kaivososakeyhtiö maksaisi veloistaan sadasosan niiden arvosta.


Kaiken tämän jälkeen
veloistaan eroon päässyt kaivosyhtiö saisi mahdollisuuden päästä takaisin kaivoksen omistajaksi.

Esisopimuksen mukaan yhtiölle annetaan mahdollisuus vähintään 10,1 prosentin omistukseen, mutta myös suuremmasta osuudesta voidaan sopia.

Toki kaivososakeyhtiön on saatava kerättyä rahat omistusosuuden ostamiseen. Tähän sillä olisi esisopimuksen mukaan aikaa 2017 huhtikuun loppuun.

Rahoitustavasta ei Talvivaaran tiedotteessa puhuta, mutta kaivososakeyhtiöllä on edelleen laaja, kotitalousvoittoinen omistajakunta. Näin osakeanti on mahdollinen tapa kerätä varoja.


Lopullinen sopimus
solmitaan mahdollisesti helmikuun alussa. Lisäksi koko järjestelyn toteutuminen vaatii sitä, että Talvivaaran yhtiökokous hyväksyy sen ja että kaivososakeyhtiön saneerausohjelma hyväksytään.

Jos järjestely kaatuu, Talvivaaran kaivososakeyhtiö arvioi luultavasti joutuvansa konkurssiin.

Kaivososakeyhtiön johtoa vastaan käytävän oikeusjutun ratkaisua odotetaan myös kevään aikana. Perä ja kolme muuta talvivaaralaista on syytettynä törkeästä ympäristön turmelemisesta.
Viite