Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sakari Piippo, valtioneuvoston kanslia

Esiselvitys selvitettäväksi. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) ei osannut sanoa perustulokokeilun yksityiskohdista torstaina tiedotustilaisuudessa.Sakari Piippo, valtioneuvoston kanslia

Esiselvitys selvitettäväksi. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) ei osannut sanoa perustulokokeilun yksityiskohdista torstaina tiedotustilaisuudessa.

Perustulokokeilu tulossa – kohderyhmää selvitetään

3.9.2015 15.13

Emmi Skytén

Sosiaali- ja terveysministeriö aloittaa esiselvityksen perustulokokeilusta lähiviikkoina, kertoo ministeri Hanna Mäntylä (ps).

Esiselvityksen pohjalta päätetään, mikä kokeilun kohderyhmä on.

”Tätä me juuri nyt haemme ja hahmotamme: meneekö kohdentuminen alueen, iän vai molempien mukaan vai meneekö se koulutusstatuksen mukaan. Siinähän on kysymyksessä ei nyt ehkä tutkimus, mutta aika moneen asiaan vaikuttava kokeilu”, Mäntylä sanoo.

Perustulokokeilu on kirjattu hallitusohjelmaan. Sen toteuttaminen voisi kuitenkin olla ristiriidassa perustuslain kanssa, koska sen mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Esimerkiksi Sata-komitean ajatus tutkia työllistämisbonuksen vaikutuksia kansalaisten satunnaisotannalla tyssäsi oikeuskanslerin tulkintaan, jonka mukaan satunnaistaminen olisi eriarvoistanut ihmisiä perustuslain vastaisesti.

Mäntylä uskoo kuitenkin, että perustulokokeilu on mahdollinen:

”Tällaiset kokeilut on mahdollista toteuttaa, mutta kaikki reunaehdot täytyy huomioida.”

Perustulokokeilu on määrä toteuttaa vuosien 2017 ja 2018 aikana. Hallitus on osoittanut hyvinvointi- ja terveysaiheisten kärkihankkeiden määrärahaksi yhteensä 130 miljoonaa euroa, mutta vielä ei ole tiedossa, miten rahat jaetaan kärkihankkeiden kesken.

perustulo 
Viite