Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Jalanjälkiä lumessa
Jäljillä. Poliisi jahtaa salametsästäjiä.freeimages.com

Jäljillä. Poliisi jahtaa salametsästäjiä.

Poliisi: Salametsästys järjestäytynyttä – jengejä useita, asukkaita uhkaillaan

19.2.2015 14.20

Sammeli Heikkinen

Poliisi, rajavartiosto ja Metsähallitus ovat iskeneet salametsästykseen kolmiviikkosella yhteisvalvontaprojektilla Itä-Suomen, Oulun ja Pohjaanmaan alueella.

Poliisin mukaan alueen kaikkien aikojen suurimman valvontaiskun perusteella on täysin selvää, että suurpetojen ja hirvieläinten salametsästys alueella jatkuu. Salametsästykseen on tullut "yhä ammattimaisempia piirteitä" ja salametsästäjien röyhkeys on lisääntynyt.

"Poliisi, rajavartiolaitos ja Metsähallituksen erätarkastajat saavat toistuvasti vihjeitä siitä, että suurpetoja tapetaan salaa. Toimintaa harjoittavat useat ammattimaisesti toimivat ryhmittymät", poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Poliisin mukaan salametsästäjät eivät pidä kiinnijäämisriskiä korkeana. Epäiltyjen tapausten tutkintaa vaikeuttaakin se, että osa esimerkiksi susien reviirien tienoilla asuvista ihmisistä hyväksyy salametsästyksen. Toisaalta osa asukkaista myös pelkää salametsästäjiä, sillä "heitä on peloteltu ja käsketty olla puhumatta viranomaisille".

Poliisin torstainen tiedote on ehkä suorasanaisin salametsästystä koskeva viranomaispuheenvuoro tähän mennessä.

Susiaktiivi Marko Kettunen kertoi hieman yli vuosi sitten Vihreälle Langalle, että salametsästäjät seurasivat hyvin aktiivisesti susia Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Pohjois-Savon rajaseuduilla.

Myös poliisin valvontaiskussa havaittiin, että susireviirialueilla liikuttiin paljon, kun taas susista tyhjillä seuduilla ei kulkenut kukaan.

"Välillä alueen metsäautotieverkolla oli sellainen ajoneuvoliikenne, jota ei selitä mikään muu kuin salametsästykseen tavalla tai toisella liittyvä toiminta", tiedotteessa kirjoitetaan.

Valvonnassa viranomaiset saivat selville myös kaksi epäiltyä metsästysrikosta.

Molemmat rikokset kohdistuivat poliisin mukaan suurpetoihin, Vieremällä Itä-Suomessa tutkinnassa on törkeä metsästysrikos, Oulun poliisin alueella taas metsästysrikos.

Poliisin mukaan myös merkkejä paremmasta on näkyvillä, sillä useat metsästäjät ovat auttaneet viranomaisia salametsästyksen vastaisessa taistelussa. Poliisi myös toivoo, että susipolitiikan muutos – johon kuuluu muun muassa laillisten tappolupien aiempaa hölläkätisempi jakaminen – auttaa salametsästyksen vähentämisessä.

Viranomaiset jatkavat valvontaa alueella koko kevään ajan.

pedot  salametsästys  rikollisuus 
Viite