Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila / VNK

Timo Soini on onnistunut puhuttelemaan äänestäjiä, joilla ei ole vahvaa puolueidentiteettiä.Laura Kotila / VNK

Timo Soini on onnistunut puhuttelemaan äänestäjiä, joilla ei ole vahvaa puolueidentiteettiä.

Professori: Soinin lähtö on loppu perussuomalaisille isona puolueena

6.3.2017 14.50

Riikka Suominen

"Spontaani reaktioni oli, että tämä on perussuomalaisten loppu noin kymmenen vuoden sisällä", kommentoi ruotsalaisen Mittuniversitetetin valtio-opin professori Åsa von Schoultz Vihreälle Langalle Timo Soinin luopumisilmoitusta.

Von Schoultz työskenteli vuosia Suomessa ja tuntee suomalaisen puoluekentän. Hän tarkentaa, ettei näe perussuomalaisten kokonaan katoavan, mutta että puolue palaa marginaaliin.

Soini on onnistunut yhdistämään puolueen eri palaset: maaseutupopulistit, maahanmuuttokriitiset ja muihin puolueiden pettyneet äänestäjät.

"Timo Soini on äänestäjille tärkeä. Hän on puoluettaan suositumpi", von Schoultz sanoo.

"Puolue voi jatkaa radikaalina pienenä liikkeenä. Maahanmuutto elää polittisena kysymyksenä [suomalaisessa keskustelussa] jatkossakin. Puheenjohtajavaalin riski on, että perussuomalaiset menettää kannatustaan. Vaalista seuraa sisäisiä kiistoja", von Schultz povaa.

Puheenjohtajien merkitys äänestäjille kasvaa. Puolueiden välillä on tässä kuitenkin eroja.

"Perussuomalaisten kannattajat pitävät puoluejohtajaa vielä tärkeämpänä kun muiden puolueiden kannattajat", sanoo von Schoultz.

Hänen mukaansa perussuomalaisten puoluejohtajailmiö oli kaikkein näkyvin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. 2015 vaaleissa puheenjohtajan merkitys laski hieman.

On vaikea tietää, onko kyse Soinin persoonasta vai siitä, että perussuomalaisten kannattajat pitävät ylipäätään puoluejohtajaa tärkeänä. Vertailla ei voi, koska puolueella ei ole ollut 20 vuoteen muuta johtajaa kuin Soini.

Von Schultzin mukaan syynä puoluejohtajan roolille on perussuomalaisten äänestäjien liikkuvuus. Heillä ei ole puolueidentiteettiä. Siksi he kiintyvät muita äänestäjiä enemmän henkilöön. Karismaattiseen Soini on ollut muutenkin taitava puhuttelemaan ihmisiä.

perussuomalaiset  puoluejohtaja  halla-aho  timo soini 
Viite