Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aleksi Kallioja

Puoluejohtajien merkitys on kasvanut. Puolueiden äänestäjien välillä on kuitenkin eroja. Keskustan äänestäjille puoluejohtajalla on suurempi merkitys kuin vihreiden äänestäjille.Aleksi Kallioja

Puoluejohtajien merkitys on kasvanut. Puolueiden äänestäjien välillä on kuitenkin eroja. Keskustan äänestäjille puoluejohtajalla on suurempi merkitys kuin vihreiden äänestäjille.

Professori: Vihreiden suhde puheenjohtajaan on poikkeuksellinen

18.5.2017 11.19

Riikka Suominen

Puoluejohtajien ominaisuudet ja suosio ovat äänestäjille tärkeitä. Osa johtajista on suositumpia kuin puolueensa. Selvin esimerkki ilmiöstä on perussuomalaisten väistyvä puheenjohtaja Timo Soini.

Vaalitutkimusaineiston perusteella puoluejohtajien merkitys on 2000-luvulla ollut aiempaa selvempi.

Aihetta Åbo Akademissa tutkinut valtiotieteiden professori Åsa von Schoultz kertoo, että puolueiden äänestäjäkuntien välillä on kuitenkin eroja. 

Vihreiden äänestäjille puoluejohtajalla on muiden puolueiden äänestäjiä vähemmän merkitystä. Asiaa tutkitaan kysymällä, kuinka suuri vaikutus puoluejohtajalla on, kun valitset puoluetta. Vihreiden äänestäjille puheenjohtajalla on kaikkein pienin merkitys.

”Vihreillä on perinteisesti erilainen suhde auktoriteettehin. Vallan jakaantuminen on tärkeää, mistä kertovat rotaatiosäännötkin”, sanoo von Schoultz.

Vihreitä on kannatettu yleensä enemmän kuin johtajaansa. Poikkeuksen tästä kuviosta tekee Ville Niinistö. Hän on vihreiden puheenjohtajista ainoa, joka ollut suositumpi kun puolueensa, erityisesti naisten kesken.

”Hän on ollut roolissaan hyödyksi puolueelle”, von Schoultz sanoo.

Se, että puolueen vetäjää vaihdetaan näin hyvän kannatuksen aikaan on harvinaista, mutta ei ainutkertaista. Von Schoultz muistuttaa, että esimerkiksi Jyrki Katainen jätti tehtävänsä, kun kokoomuksen kannatus oli vielä hyvä.

Puoluejohtajien tärkeimpiä ominaisuuksia ei vaalitutkimuksissa ole kartoitettu. Von Schoultz muistuttaa, että puoluejohtaja toimii useilla eri areenoilla.

”Mediassa keskitytään tv-keskusteluihin, siihen tavoittaako puoluejohtaja äänestäjät ja onko hän uskottava hallituksen jäsen. Menestys vaatii osaamista monessa roolissa. Esimerkiksi Alexander Stubb epäonnistui sisäisessä puoluetyössä.”

Takavuosina vihreissä kilpailivat monet eri suuntaukset. Nyt puolue on niin yhtenäinen, että puheenjohtajien välillä on vaikea nähdä linjaeroja. Von Schoultzin mukaan yksituumaisuus on nykytilanteessa luonnollista.

”Puolueella on oppositiossa selvä tehtävä ja se on kokoontunut hyvin toimivan puoluejohtajansa ympärille. Kannatuskin on hyvä.”

Von Schoultz arvelee, ettei puoluejohtajan vaihdos välttämättä tarkoita vihreille kovin suuria seurauksia.

Von Schoultzin tutkimus löytyy täältä (alkaen s. 159.)




Viite