Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puhekupla: Kuinka paljon puolueiden imagot vaikuttavat politiikkaan?

2.2.2017 15.01

Emmi Skytén

Puoluejohtajan vaihdos ei välttämättä vaikuta vihreiden imagoon yhtä paljon kuin vastaavat vaihdokset muissa puolueissa, arvioi keskustataustaisen e2-ajatuspajan tutkija Ville Pitkänen Vihreän Langan Puhekupla-podcastissa.

Vihreiden imagoon puoluejohtajan vaihdos ei välttämättä vaikuta kovin paljoa, koska puolueen sisällä ei ole repiviä ristiriitoja, Pitkänen arvioi. Esimerkiksi perussuomalaisissa puoluejohtajan vaihtuminen Timo Soinista vaikkapa Jussi Halla-Ahoon olisi suurempi vaikutus puolueen imagolle.

Mielikuvan puoluejohtajista heittelevät ajan kuluessa, Pitkänen sanoo.

"Pitkän ajan tyypillinen trendi on, että puoluejohtajan on helpompi saada myönteisiä arvioita, kun hän on oppositiossa. Siellä on helpompi kasvaa."

Esimerkiksi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on nyt oppositiossa suositumpi johtaja, kuin hän oli hallituksessa. Vastaavasti Juha Sipilän (kesk) suosio on heikentynyt hallituksessa. Toisaalta Antti Rinteen (sd) kannatus ei missään vaiheessa ole ollut kovin suurta, mutta sdp:n kannatus on nousussa.

"Näistä on vaikea löytää sellaisia säännönmukaisuuksia, että imagot johtavat johonkin tiettyyn lopputulemaan puolueen kannalta.", Pitkänen sanoo.


Imagoiden vaikutus politiikkaan
ei ole kovin yksiselitteisiä, Pitkänen huomauttaa. Esimerkiksi kokoomusta on pidetty ylimielisenä puolueena koko 2000-luvun. Pitkänen muistuttaa, että se on siitä huolimatta ollut eniten hallituksessa, oli viime vaalikaudella suurin puolue ja on ollut keskeisin vaikuttaja politiikassa jo pitkään.

"Imago, oli se sitten myönteinen tai kielteinen, ei automaattisesti johda tiettyyn poliittiseen lopputulemaan. Myönteinen imago ei välttämättä tarkoita hyvää vaalitulosta", Pitkänen sanoo.

Pitkäsen mukaan on tärkeä muistaa, että puolueiden herättämät mielikuvat eivät ole kovin yhtenäisiä.

"Jos kysymme vihreiden imagoa, kuva puolueesta on hyvin erilainen, jos sitä kysytään perussuomalaisten kannattajilta verrattuna vihreiden kannattajiin."

Kaikkein kiinnostavin porukka on Pitkäsen mielestä liikkuvat äänestäjät, joiden joukko on kasvamassa.

"Heihin tällaiset imagoheilahtelut tai ehkä jopa ajankohtaiset kohut saattavat vaikuttaa mielikuvaan voimakkaammin kuin puolueuskollisiin."

 

poliitikot  puoleiden kannatus 
Viite