Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puhekupla: "Lihansyönnistä tullaan vielä keskustelemaan"

20.2.2017 13.54

Emmi Skytén

Suomalaiseen politiikan sanastoon on tällä vuosikymmenellä vakiintunut uusi sana, ruokapolitiikka. Ruokapolitiikasta keskusteltiin perjantaina Vihreän Langan Puhekupla-podcastissa.

"Aikaisemmin meillä ei ole ollut tällaista käsitettä. Se esiintyi muistaakseni ensimmäisen kerran Kataisen hallitusohjelmassa", sanoo Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.

Sanan käyttöönotto viittaa Mäkelän mukaan siihen, että ruuan kulutukseen, syömiseen ja ruokaan liittyvät kysymykset nähdään uudella tavalla kokonaisuutena.

Ennen ruoka liitettiin erityisesti maaseutupolitiikkaan ja huoltovarmuuteen. Nyt kun puhutaan ruokapolitiikasta, sillä viitataan myös terveellisten ruokatottumusten edistämiseen, ruokakulttuurin kehittämiseen, ruuan ilmastovaikutuksiin ja ruuan tuotannon kilpailukyvyn parantamiseen.

Mäkelä liittää muutoksen viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtuneeseen kehitykseen, jossa ruuan yhteys kulttuuriin nähdään selkeämmin. Samaan aikaan ollaan huomattu, että ruokasektori on iso työllistäjä.

"(Nyt) pohditaan sitä, voisiko ruoka olla enemmän vientiala. Ruoka nähdään tulevaisuuden alana", Mäkelä sanoo.

Valtioneuvosto on viimeisen vuoden aikana valmistellut ruokapoliittisen selonteon, jota käsitellään eduskunnan lähetekeskustelussa 1. maaliskuuta.


Samaan aikaan kun kasvissyönnistä tulee yhä trendikkäämpää, myös lihan kulutus nousee.

"Lihansyönnistä tullaan varmasti keskustelemaan tulevaisuudessa jonkin verran, koska ei ole yhteisymmärrystä siitä, onko se ok vai ei", Mäkelä sanoo.

"Ruuassa kiteytyy ajatus siitä, että henkilökohtainen on poliittista."

Kuluttajat rakentavat Mäkelän mukaan ruokavalintojensa kautta ajatusta siitä, minkälaista maailmaa he toivovat. Ruuan kautta voidaan hahmottaa sitä, mitä maailmassa tapahtuu.

"Se, mitä syömme ja se mitä ajattelemme, että meidän pitäisi syödä, ei ole koskaan neutraalia. Ruokapolitiikka on kiinnostavaa, koska siinä on mahdollisuus tehdä politiikkaa joka ikisellä haukkauksella."

Kuuntele podcast:

https://soundcloud.com/puhekupla/ruokapolitiikka
Viite