Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puhekupla: Miksi puolueet eivät hyödynnä turvapaikanhakijoiden auttajia?

20.12.2015 17.33

Annakaisa Suni

Kymmenettuhannet ihmiset osoittivat tänä vuonna mieltään avoimen ja monikulttuurisen yhteiskunnan puolesta Meillä on unelma– ja Suomi says welcome -tapahtumissa. Jyväskylän yliopiston valtio-opin professori Mika Ojakangas ihmettelee, miksi mikään puolue ei innostunut liikkeistä ja yrittänyt rekrytoida niitä omaksi voimakseen.

"Näissä rajat kiinni -mielenosoituksissa on muutamia satoja osallistujia. Minkä takia ne ovat sellaisia, joita puolueet alkavat peesata?" Ojakangas kysyy Vihreän Langan podcastin Puhekuplan pilottijaksossa, jossa hän on päätoimittaja Riikka Suomisen ja politiikan toimittaja Annakaisa Sunin vieraana.

Ojakangas sanoo, että perussuomalaisten voitot vuosien 2011 ja 2014 eduskuntavaaleissa ovat tehneet muut puolueet herkiksi maahanmuuttovastaisille mielipiteille.

"Nyt mietitään keitä perussuomalaisten äänestäjät äänestävät ensi vaaleissa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että demareita."

Ojakankaan mukaan ryhmät luovat identitettiään usein vastustajan kautta. Aiemmin köyhien ja työläisten identiteetti muodostui suhteessa pääomaan, mutta ei enää.

"Ennen oltiin ylpeitä työläisiä. Nyt sanotaan, että mä olen ylpeä suomalainen. Mulla on vihollinen, ja se on tuo ulkomaalainen."

Puhekuplassa laitetaan myös suomalaisten puolueiden maahanmuuttopolitiikat järjestykseen avoimimmasta alkaen.

Puhekupla palaa tammikuussa uusin jaksoin ja löytyy silloin myös Itunesista.

Kuuntele pilottijakso Soundcloudissa:

Puhekupla 1: Miten puolueiden maahanmuuttopolitiikka sijoittuu oikeisto-vasemmistoakselille

 

Puhekupla  Maahanmuutto 
Viite