Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puhekupla: Miten hallitus osallistuu talkoisiin – Sipilän talossa ei vielä turvapaikanhakijoita

Puhekupla-logo

15.1.2016 15.12

Annakaisa Suni

Vihreän Langan podcast Puhekupla käsittelee tällä viikolla poliitikkojen palkkioita ja työsuhde-etuja. Miten kävi hallituksen lupaukselle osallistua niin sanottuihin talkoisiin?

Vieraana on toimittaja Reetta Räty, joka on kirjoittanut Ville Blåfieldin kanssa kirjan Kuka hullu haluaa poliitikoksi? 


Pääministeri
Juha Sipilän (kesk) talossa Kempeleellä ei asu vielä turvapaikanhakijoita. Sipilä lupasi syyskuussa talonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön vuoden vaihteesta. Pääministerin erityisavustaja sanoo Vihreälle Langalle, että asiasta ei ole uutta kerrottavaa.

Sen sijaan hallitus osallistuu lupauksensa mukaisesti "talkoisiin", joilla tavoitellaan viiden prosentin parannusta Suomen kustannuskilpailukykyyn. Se alensi palkkioitaan viidellä prosentilla. Ministerin palkka on nyt 9 299 euroa, johon kansanedustajana toimivat ministerit saavat päälle puolet 6 380 euron kuukausipalkasta sekä puolet korkeimmillaan 1 809 euron verottomasta kulukorvauksesta.

Viiden prosentin alennus on paluu Jyrki Kataisen (kok) hallituksen palkkatasoon: myös Kataisen hallitus oli alentanut palkkojaan viidellä prosentilla, palkat nousivat takaisin normaalitasolle keväällä 2015 ja Sipilän hallitus alensi ne uudestaan syksyllä 2015.

Tämän lisäksi Sipilän hallitus luopuu vuoden aikana viikon palkasta, mikä tarkoittaa noin kahden prosentin lisäalennusta palkkioon. Laki palkattomasta viikosta tuli voimaan vuodenvaihteessa ja on voimassa ainoastaan tämän hallituskauden ajan.

Myös eduskunnan puhemiehet suosittivat, että kansanedustajat luopuisivat viikon palkasta. Yle kertoi kuitenkin jo syksyllä, ettei eduskunnan tilitoimisto voi pidättää kansanedustajien palkkoja. Kansanedustajien toivotaan vapaaehtoisesti palauttavan palkkojaan tai antavan rahaa hyväntekeväisyyteen.

Viiden prosentin alennus työvoimakustannuksiin oli Sipilän hallituksen tavoite niin sanotussa yhteiskuntasopimuksessa. Koska sopimusta ei ole ainakaan vielä syntynyt, hallitus valmistelee parhaillaan sen korvaavia pakkolakeja.

Retoriikan tutkija Jukka-Pekka Puro tulkitsee Puhekuplan retoriikkaosiossa pääministerin katupartioita koskevaa lausetta "Kyllähän jokainen arjessa ymmärtää, että jos lapsia kuljetetaan harrastuksiin tai kouluun tai niin edespäin". Puron mukaan Sipilän lause on savuverho.

"Sipilä eittämättä pelaa aikaa, kun ei täysin tiedetä, mihin ilmapiiri menee julkisessa keskustelussa", Puro sanoo.

Puhekupla 2: Poliitikkojen palkat

 

podcast  kansanedustajat  Puhekupla 
Viite