Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puhekupla: Valtiovarainministeriö laajentaa turvapaikkapolitiikkaan

11.3.2016 15.41

Riikka Suominen

"Muut ministeriöt eivät uskalla edes esittää menoja, jotka tallovat valtiovarainministeriön varpaille."

Näin sanoo politiikan tutkija Hanna-Kaisa Hoppania Helsingin yliopistosta Puhekupla-podcastissa. Syksyllä tarkastetussa väitöskirjassaan Hoppania tutki vanhuspalvelulain valmistelua. Lain uudistusta ohjasi se, ettei uusia kuluja vanhustenhoitoon saanut tulla.


Nyt valtiovarainministeriö haluaa
kasvattaa toimikenttäänsä. Vihreän Langan saamien tietojen mukaan ministeriön virkamiehet pohtivat parhaillaan, miten saada turvapaikanhakijat jäämään lähtömaidensa lähialueille eikä hakeutumaan Eurooppaan.

Vielä varhaisessa vaiheessa oleva suunnitelma on kohentaa Turkin, Jordanian tai Libanonin työmarkkinoita, yritystoimintaa ja elinoloja, jotta turvapaikanhakijat jäisivät rakentamaan elämäänsä sinne. Tätä kautta vähenisi paine muuttovirtoihin.

Tarkoitusta varten tarvitaan sekä lahjoitusrahaa että investointeja. VM tutkii nyt, miten sen vastuualueelle kuuluvien kansainvälisten rahoituslaitosten kuten Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin resursseja voitaisiin hyödyntää asiassa. Esimerkiksi Euroopan investointipankilla on nyt sijoitusrahaa käyttämättä, koska Venäjä-pakotteet estävät sen sijoittamisen Venäjälle.

Hanketta edistetään yhdessä muiden ministeriön kanssa. Selvää silti on, että avauksellaan valtiovarainministeriö astuu ulkoministeriön, ja osin sisäministeriönkin, tontille ja kasvattaa entisestään valtaansa.


Viime vuonna tehtiin
ensimmäinen julkisen talouden suunnitelma, jossa linjataan valtion, kuntien ja työeläkelaitosten budjetit vaalikausien yli. Valtiontalouden tarkastusvirasto valvoo budjetin toteutumista. Tämä sitoo poliitikkojen käsiä.

”Valtiovarainministeriön valta rajoittaa politiikan aluetta. Jos annamme sille niin paljon ohjausvaltaa, niin sanomme, että politiikalla on vähän tilaa tehdä mitään”, Hoppania sanoo.


Tämän viikon Puhekuplassa lisää demokratiasta Suomessa ja Euroopassa. Onnistuuko uusi liike DIEM25 ratkaisemaan demokratian pulmat? Onko soveliasta toivoa politiikalta lisää hyvinvointia? Täältä podcastiin.

Puhekupla  turvapaikanhakijat  valtiovarainministeriö  vanhukset  demokratia 


Lisää aiheesta:Viite