Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puhekuplassa pohditaan perussuomalaisten vaikeaa valintaa: Terho vai Halla-aho?

9.6.2017 15.53

Lasse Leipola

Perussuomalaiset valitsee lauantaina Jyväskylässä uuden puheenjohtajan. Kyseessä on uusi ja vaikea tilanne puolueelle, joka on kulkenut koko historiansa Timo Soinin johdolla, päässyt lopulta hallitusvastuuseen ja kokenut sen myötä kannatuksensa sulamisen.

”Perussuomalaiset eivät ole pystyneet nostamaan profiiliaan hallituspolitiikassa, joka on ollut keskusta- ja kokoomusvetoista. Maahanmuuttokysymyksessä paljastui pakolaiskriisin myötä, että on varsin rajallista, mitä lainsäätäjä voi Suomesta käsin tehdä”, sanoo tutkijatohtori Niko Pyrhönen Helsingin yliopiston etnisten suhteiden ja nationalismin tutkimuskeskuksesta.

Pyrhönen oli vieraana Vihreän Langan Puhekupla-podcastissa.

Pyrhönen matkustaa itse Jyväskylään seuraamaan kokousta, mutta ei halua lähteä veikkaamaan vaalin lopputulosta.

”Arvaamattomia vaalituloksia on nähty monestakin suunnasta. Tämä on erityisen vaikea ennustaa, kun ei ylipäätään tiedetä, mikä on se joukko, joka äänestää.”

Toisin kuin muissa puolueissa, joissa jäsenjärjestöt valitsevat edustajansa puoluekokoukseen, perussuomalaisilla äänestämään pääsevät kaikki jäsenet, jotka saapuvat paikalle. On ennakoitu, että runsas osanotto olisi merkki siitä, että Halla-aho on saanut kannattajansa liikkeelle.

”Myös nuorten osallistujien määrä on kiinnostava tekijä, sillä Halla-ahon kannattajakunta on nuorempaa kuin Terhon.”

Taloustutkimus uutisoi viime viikolla, että Terho on suomalaisten suosikki perussuomalaisten johtoon, mutta puolueen kannattajien enemmistö on Halla-ahon kannalla.

”Haluavatko perussuomalaiset, että puoluetta johdetaan ja ajetaan, kuten muiden puolueiden kannattajat haluaisivat perussuomalaisia johdettavan, vai halutaanko luoda omaa linjaa? Vastakkainasettelu sataa aika selvästi Halla-ahon laariin.”

Eikö siellä sitten ole sen verran pidemmälle menevää taktista ajattelua, että Terho voisi olla kasvumahdollisuuksien kannalta parempi vaihtoehto?

”Epäilen, että ei.”

Kuuntele uusin Puhekupla-podcast, jossa pohditaan myös oikeistopopulististen puolueiden kasvunäkymiä ja sitä, miten maahanmuuttokeskustelu muuttui Suomessa Halla-ahon ja Nuivan vaalimanifestin myötä.

Pyrhönen analysoi perussuomalaisten puoluekokouksen tuloksia Vihreän Langan sivulla viikonlopun aikana.

perussuomalaiset  puolueet  demokratia  Puhekupla 
Viite