Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila / VNK

Pientä parannusta. Hallituksen puoliväliriihestä tihkui hieman rahaa hyvään, mutta vihreät pettyivät.Laura Kotila / VNK

Pientä parannusta. Hallituksen puoliväliriihestä tihkui hieman rahaa hyvään, mutta vihreät pettyivät.

Puoliväliriihestä hieman rahaa Metso-ohjelmaan, sähköautoiluun ja puurakentamiseen

26.4.2017 11.36

Jenni Leukumaavaara

Hallitus sopi puoliväliriihessä 25 miljoonan euron lisärahoituksesta energia- ja ilmastostrategian tavoitteiden saavuttamiseen.

Lisärahoituksella edistetään vähäpäästöistä liikennettä kuten sähkö- ja kaasuautoilua, uusiutuvan energian tuotantoa ja puurakentamista. Lisäksi kokeilutoiminnassa priorisoidaan kiertotalouteen, tekoälyyn ja työllistämiseen liittyviä kokeiluja.

Lisärahoitus on melko vaatimaton. Aiemmin hallitus on nimittäin linjannut energiastrategian yhteydessä, että pelkästään vähäpäästöisempään liikenteeseen käytetään 100 miljonaa ja biojalostamoihin 360 miljoonaa euroa.

Hallitus päätti myös viiden miljoonan euron vuosittaisesta rahoituksesta METSO-ohjelman toimeenpanoon. Etelä-Suomen vanhojen metsien ja puustoisten soiden suojeluun keskittyvän ohjelman rahoitusta leikattiin kuitenkin rajusti hallituskauden alussa. 

Vihreät toivoi hallitukselta etenkin perhevapaiden uudistamista. Vihreiden mallin mukaan molemmat vanhemmat saisivat viisi kuukautta ansiosidonnaista perhevapaata ja kolmannen osuuden vanhemmat voisivat jakaa haluamallaan tavalla.

Hallituspuolueista myös keskustalla ja kokoomuksella olisi haluja uudistaa perhevapaita, mutta perussuomalaiset vastustivat uudistuksia.

Koulutuksen, tutkimuksen ja innovaatioiden osalta hallitus lisäsi Tekesin määrärahoja 70 miljoonaa euroa seuraavien kahden vuoden aikana ja Suomen Akatemian määrärahoja 50 miljoonaa euroa. Lisäksi molemmille varataan 60 miljoonaa euroa pääomituksen kautta.

Vihreät toivoi myös tehottomien yritystukien karsimista ja niistä syntyneiden säästöjen osoittamista koulutukseen ja innovaatioihin. Yritystukien uusiminen oli myös hallituksen tavoitteena, mutta tulokset jäivät vihreiden mielestä laihoiksi.

"Hallituksen olisi viimein pitänyt karsia haitallisimpia yritystukia. Esimerkiksi energiaveroleikkuri maksaa valtiolle 200 miljoonaa euroa vuodessa, mutta vähäiset hyödyt valuvat muutamalle suuryritykselle", vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoo vihreiden tiedotteessa.
Viite