Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Pystyykö kokoomuksen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo suitsimaan vihreiden menestystä?

12.6.2016 9.51

Riikka Suominen

"MAAILMA EI MUUTU. Se muuttuu, kun sitä muutetaan!" Näihin sanoihin päätti tuore puoluejohtaja Petteri Orpo linjapuheensa kokoomuksen puoluekokoukselle. Kaiuttimista raikui Elastinen ja sali puhkesi voimallisiin aplodeihin.

 

Sanat ovat monelle vihreällekin tutut. Sehän on vihreiden pitkäaikainen slogan! Sloganin on alunperin keksinyt Rosa Meriläinen vuonna 2002.

 

Ei sillä, iskulause on niin hyvä, että Orpon puheenkirjoittajat ovat mainiosti voineet sorvata sen itsekin. Asia kiinnittää huomion lähinnä siksi, että Orpo itse julisti puheenjohtajakamppailussa vihreät kokoomuksen pääkilpailijaksi.

 

"Jos kuntavaalit pidettäisiin tänään, niin Helsingissa vihreät olisi suurin puolue, ja Turussa ja Tampereella vihreät olisivat kokoomuksen edellä", hän muotoili ehdokaspuheessaan.

 

Erityisesti Helsingin pormestarin paikan menettäminen vihreille olisi henkinen tappio kokoomukselle.

 

Miksi poliitikko nostamalla nostaa esiin vastustajan hyvän menestyksen?

 

"Istuvan puheenjohtajan haastaminen on brutaalia hommaa. Siinä pitää olla hyvät perusteet. Hän halusi luoda kuvaa uhkasta, 'katsokaa nyt noita vihreitäkin'", sanoo politiikan tutkija Mari K. Niemi. Hän seurasi kokoomuksen puoluekokousta paikanpäällä Lappeenrannassa.

 

Niemen mukaan koulutusleikkaukset ovat kokoomukselle aito ongelma. Ne näkyvät nyt puolueen kannatuksessa suurissa kaupungeissa. Puoluekokouksessa Petteri Orpo vakuuttikin, että nyt leikkaukset sivistykseen ja koulutukseen ovat ohi.

 

"Koulutus on suljettu pois lisäsäästöjä etsittäessä."

 

Hän myönsi kyllä, ettei sellaisia leikkauksia kukaan muukaan juuri nyt suunnittele.

 

"Orpo nosti esiin myös naisia. Julkisen sektorin ja päivähoidon leikkaukset ovat saaneet naisilta kritiikkiä. Hän mainitsi naiset arjen asiantuntijoina. Ehkä hänen kannattaa vielä miettiä, millä tavoin tätä asiaa kannattaa tuoda esiin", sanoo tutkija Niemi.

 

Millä keinoin kokoomus nyt lähtee kamppailuun vihreitä vastaan? 

 

"Kokoomuksen pitää tuoda enemmän esiin vahvaa osaamistamme kaupunkipolitiikasta, kestävästä kehityksestä ja ympäristöpolitiikasta. Politiikkaa ei saa olla puheenjohtajan oma show, vaan levennän sitä kärkeä, joka puhuu. Haluan että näkyy, kuinka laaja kokoomuksen kuva on", Orpo vastasi Vihreälle Langalle puoluekokouksessa eilen.

 

Todellisuudessa on vaikea nähdä, miten Petteri Orpon kokoomus muodostuisi vihreiden kannatukselle suuremmaksi uhaksi kuin Alexander Stubbin kokoomus. Ehkä on pikemminkin päinvastoin.

 

Orpo ja Stubb ovat linjoiltaan pääosin samanlaisia. Yhdessä he ovat ajaneet hallituksen leikkauspolitiikkaa, vaikka Orpo puoluekokouksessa yrittikin ottaa pesäeroa koulutussäästöihin.


 

Vaalikonevastausten perusteella Orpo on hiukan konservatiivisempi ja impivaaralaisempi kuin Stubb. Stubbin ansioiksi voi laittaa esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain läpimenon. Arvojen perusteella Orpon luulisi houkuttelevan pikemminkin keskustan kannattajia siirtymään kokoomukseen kuin vihreitä.

 

Mutta tuskin maailman megatrendit: kaupungistuminen, ympäristöongelmat, ja myös koulutustason nousu, ovat menneet kokoomukselta täysin ohi. Siksi pitkällä tähtäimellä vastustaja löytyy varmemmin vihreistä kuin keskustasta. 

 

"Kokoomus ja vihreät asemoituvat puoluekentällä lähekkäin monissa asioissa. Molemmat ovat uudistusmyönteisiä, tulevaisuusorientoituneita ja niiden kannattajien ikärakenne on nuorempi kuin monilla muilla puolueilla. Siksi myös kokoomuksella pitää olla ratkaisuita esimerkiksi tasavertaisuus- ja ympäristöasioihin", muotoilee nimetön kokoomusvaikuttaja.

 

Orpo on jo alkanut nostaa esiin ympäristöasioita ja sosiaalista omaatuntoa. Puoluekokouksessa kokoomus myös hyväksyi puolueen kaupunkipoliittisen asiakirjan.

 

Silti on reilusti matkaa siihen, että kokoomus Petteri Orpon johdolla oikeasti haastaisi vihreiden politiikan kaupungeissa.

 

Tavalliset suomalaiset, keskiluokka, ihmisten kuuntelu, luottamus ja arjen ymmärrys. Näitä iskusanoja kuultiin puluekokouksessa todella paljon ja niillä kokoomus lähtee kilpailemaan kuntavaaleissa vihreiden kanssa. Mutta miten nämä sanat näkyvät kokoomuksen politiikassa, sitä Petteri Orpo ei vielä puoluekokouksessa avannut.

 

Ja millaista tilaa perusoikeistohallituksen pienimmällä puolueella on toteuttaa kaupunkilaista, ympäristömyönteistä ja sosiaalisesti vastuullista politiikkaa, vaikka Orpo linjapuheessaan näin innostuneesti lupaili. 

 

Lisäksi kannattaa muistaa, että Orpon valtaannoston taustapiruina häärivät Hjallis Harkimo ja Jan Vapaavuori. Kokeeko Orpo näille herroille kiitollisuudenvelkaa paikastaan? Takaisinmaksu tuskin tapahtuu tavoilla, jotka ovat vihreille mieluisia. 

 

Viimeistään ensi kevään kuntavaaleissa nähdään, houkutteleeko Orpo kaupunkilaisia vihreistä. Mutta kävi kokoomuksen suosiolle miten vaan, johtaa Orpo puoluettaan ainakin neljä vuotta. Kokoomus tuskin vaihtaa johtajaa vain vuotta ennen eduskuntavaaleja 2019. 

 

Edit ensimmäisen kappaleen sana päävastustajaksi muutettu pääkilpailijaksi

 




Viite