Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Julia Sivén

Noor Daowd
Odotus jatkuu. Irakilainen Noor Daowd sai seitsemän kuukauden odotuksen jälkeen kielteisen turvapaikkapäätöksen. Nyt hän osoittaa mieltään Rautatientorilla.Julia Sivén

Odotus jatkuu. Irakilainen Noor Daowd sai seitsemän kuukauden odotuksen jälkeen kielteisen turvapaikkapäätöksen. Nyt hän osoittaa mieltään Rautatientorilla.

Rautatientorin mielenosoitusleirit kohtaavat pian kesän tapahtumat

20.4.2017 15.33

Vesa Sisättö

Helsingin Rautatientorilla on osoitettu mieltä helmikuun alkupuolelta saakka. Turvapaikanhakijoiden ja heitä vastustavien rasistien mielenosoitusleirit ovat muuttuneet osaksi Helsingin katukuvaa keväällä 2017.

Kesän aikana Rautatientorilla on tarkoitus järjestää useampia ennalta tarkkaan suunniteltuja tapahtumia. Niistä näillä näkymin ensimmäinen on Maailma kylässä -festivaali toukokuun lopussa.

Lakimies Antti Mäkinen Helsingin kaupungin palveluosastolta sanoo, että Rautatientorin käytössä kohtaa kaksi perustuslaillista oikeutta.

”Yleisen kokouksen eli mielenosoituksen järjestäminen on sallittua yleisellä torilla ilman omistajan tai haltijan lupaa. Toisaalta omistaja tai haltija voi rajoittaa tällaisen paikan käyttämistä kokoustarkoitukseen, jos kokouksen järjestämisestä on odotettavissa kohtuutonta haittaa omistajalle, haltijalle tai ympäristölle.”

Rajoittamisperusteena voisi olla myös mielenosoituksesta aiheutuva kohtuuton häiriö omistajan tai vuokralaisen suunnittelemalle käytölle, eli esimerkiksi yleisötapahtumalle.

Suurten tapahtumien järjestäjät saattavat vuokrata koko Rautatientorin alueen omaan käyttöönsä. Tällöin mielenosoitusleireille ei välttämättä jää tilaa.

”Ristiriitatilanteessa edetään neuvottelemalla. Eli keskustellaan mielenosoittajien, kaupungin ja poliisin kesken siitä, voisiko mielenosoituksia siirtää tapahtuman ajaksi esimerkiksi toiseen paikkaan”, Mäkinen kertoo.

”Yleisellä tasolla tällaisia keskusteluja kesän tilanteesta on jo käyty mielenosoittajien kanssa, ja aivan hyvässä hengessä.”


Turvapaikanhakijoiden leirissä odotetaan tulevaa epätietoisina.

”Emme tiedä, mitä tulee tapahtumaan, mutta poliisi varmasti kertoo meille, mitä meidän pitää tehdä”, sanoo kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut Noor Daowd.

”Mitä ikinä tapahtuukaan, me jatkamme kampanjaamme.”

Noor Daowdia haastatteli Haneen Jameel.

turvapaikanhakijat  Helsinki  mielenosoitus  yleisötapahtuma 
Viite