Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

Jari Lindström
lisää valvontaa. Hallitus aikoo rakentaa järjestelmän, jolla työttömien työnhakua seurataan. Työministeri Jari Lindström (ps) esitteli linjauksia.Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia

lisää valvontaa. Hallitus aikoo rakentaa järjestelmän, jolla työttömien työnhakua seurataan. Työministeri Jari Lindström (ps) esitteli linjauksia.

Rekrytoija pelkää: Hallitus lisää turhia työhakemuksia

20.4.2016 15.43

Annakaisa Suni

"Mol sanoi minulle, että hae tätä työtä."

Ohjelmointiyritys Codento sai kymmeniä vastaavan tyylisiä hakemuksia, kun se yritti palkata uuden työntekijän alkuvuodesta. Mol tarkoitti viesteissä TE-toimistoa.

Ohjelmointialalla on pulaa pätevästä työvoimasta, kertoo yrityksen rekrytointivastaava Matti Kinnunen. Siksi Codento päätti kokeilla rekrytointia Mol.fi:n, nykyään TE-palvelut.fi-nimellä kulkevan työ- ja elinkeinoministeriön sivuston kautta.

Muutamista kymmenistä hakemuksista 90 prosenttia oli yhden tai kahden rivin mittaisia. Suurella osalla hakijoista taidot eivät vastanneet työn vaatimuksia. Kinnunen ei usko, että hakijat oikeasti halusivat työtä.

"Hakemuksilla ei ollut mitään virkaa. Ne oli tehty vain siksi, että on pakko", hän sanoo.


Hallitus ehdottaa, että työttömien velvollisuutta hakea ja ottaa vastaan työtä kiristetään. Työttömän pitäisi jatkossa hakea myös muuta kuin oman alan työtä heti työttömäksi jäätyään, TE-toimistojen harkinnan mukaan. Tällä hetkellä ammattitaitosuoja on kolme kuukautta.

Lisäksi hallitus aikoo rakentaa järjestelmän, jolla työttömien työnhakua seurataan.

Jo nyt TE-toimistot lähettävät työttömille työtarjouksia eli kehotuksia hakea TE-palvelut.fi:ssä avoinna olevaa työpaikkaa. Jos työtön ei lähetä hakemusta, hänen työttömyyskorvauksensa katkaistaan määräajaksi.

Tämä oli ensimmäinen ja viimeinen kerta kun Codento käytti TE-palvelut.fi:tä, Matti Kinnunen sanoo. Hän pelkää, että työnhaun seurantajärjestelmä vain lisää turhien hakemusten taakkaa työnantajille.

"Vaarana on, että kukaan ei halua ilmoittaa työpaikoista TE-palveluihin."

Codento sai lopulta palkattua kaksi uutta työntekijää muita verkostoja käyttäen.


"Kyllä tämä jonkinasteinen ongelma on", sanoo työ- ja elinkeinoministeriön työmarkkinaneuvos Jarmo Palm pakkohakemuksista.

Hänen mukaansa TE-toimistoille on tähdennetty, että työtarjousten pitää olla osuvia.

Viime vuonna TE-toimistot lähettivät 435 000 työtarjousta, joihin liittyy sanktio. Palm ei osaa sanoa, kuinka moni työtarjous lopulta johti työllistymiseen.

Yhteensä 43 prosenttiin TE-palvelut.fi:ssä olevista työpaikoista palkattiin viime vuonna työtön työnhakija. Tähän osuuteen lasketaan kuitenkin mukaan myös ne ihmiset, jotka hakivat työtä oma-aloitteisesti eivätkä TE-toimiston kehotuksesta. Avoimia työpaikkoja oli viime vuonna keskimäärin 28 900.


Hyvä koulutus ja täydennyskoulutus. Siinä Codenton Kinnusen resepti hallitukselle, jos se haluaa auttaa työvoimapulasta kärsiviä ohjelmointiyrityksiä.

Hän ehdottaa avoimen lähdekoodin projekteja, joihin TE-toimisto rekrytoisi osallistujia ansiosidonnaisella korvauksella. Niihin pitäisi palkata hyvät opettajat, jotta työttömät voisivat päivittää osaamisensa uusimmilla menetelmillä. Työtön voisi julkaista projektinsa ja saada siitä referenssin työnhakuun.

"Toivon, että tosissaan yritettäisi saada ihmisten osaamista ylöspäin."

16.40 Korjattu TE-keskus TE-toimistoksi.

työttömyys 
Viite