Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Dima Elena
Patja ja katto tarpeeseen. 42-vuotias Dima Elena on yksi Hermannin hätämajoituksessa yöpyvistä. Hän kerää päivät pulloja ja myy Iso numero -lehteä. Itäkeskuksen Hirundossa pääsee syömään ja peseytymään.Lasse Leipola

Patja ja katto tarpeeseen. 42-vuotias Dima Elena on yksi Hermannin hätämajoituksessa yöpyvistä. Hän kerää päivät pulloja ja myy Iso numero -lehteä. Itäkeskuksen Hirundossa pääsee syömään ja peseytymään.

Romanien hätämajoitus on ohuen ketjun varassa – miten käy ensi vuonna?

16.11.2016 15.05

Lasse Leipola

Hätämajoitus Helsingin asunnottomille romaneille on paremmassa jamassa kuin viime talvena, jolloin kaupungin palvelukeskus linjasi, että sen palvelut kuuluvat vain kaupungin asukkaille. Nyt kaupunki, kirkot ja Helsingin Diakonissalaitos järjestävät majoitusta yhdessä.

Diakonissalaitos on viime viikkoina avannut kaksi hätämajoituspistettä asunnottomille. Niihin mahtuu yhteensä noin 60 ihmistä. Hätämajoituksen rahoitus riittää kuitenkin vain tämän viikon loppuun. Sen jälkeen kirkot ottavat vastuun yömajoituksen järjestämisestä.

Pääkaupunkiseudulla arvioitiin viime kesänä olevan 400–600 Bulgariasta tai Romaniasta tullutta romania. Heidän lisäkseen on odotettavissa, että talven aikana kaduille päätyy kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita.

”Kukaan ei tiedä, mikä on todellinen tarve. Siksi haluamme tarjota joka ikiselle mahdollisuuden”, Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki sanoi keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa kyse on myös siitä, että kirkko haluaa herättää julkista keskustelua.

”Onko meidän kotikaupunkimme tilanne sellainen, että ihmisten pitää nukkua pakkasessa? Meidän mielestämme näin ei voi olla”, Rintamäki sanoo.

Kirkot pitävät oviaan auki vuoroviikoin. Ensimmäisenä on vuorossa Lauttasaaren kirkko ensi viikon maanantaista alkaen ja sen jälkeen seuraavana on vuorossa Paavalin seurakunta.

Rintamäen mukaan kirkoissa on tilaa vaihtelevasti, noin 50–100:lle asunnottomalle.

”Kirkot taatusti täyttyvät, jos viesti menee perille niille, jotka apua tarvitsevat”, Ristimäki sanoo.

 

Kirkkojen ovet ovat auki vuoden loppuun, mutta ensi vuoden alusta tilanne on auki. Helsingin seurakunnat päättävät joulukuun puolivälissä, jatketaanko majoituksen tarjoamista vielä tammikuussa.

”Kirkko kantaa itse kustannusvastuun, koska katsomme, että tämä on meidän perustoimintaamme. Seuraamme tilannetta ja arvioimme sitten kokeilun jatkoa”, Ristimäki sanoo.

Kaupungin budjetin käsittely valtuustossa alkaa tänään keskiviikkona. Diakonissalaitos toivoo, että budjetista riittäisi myös ensi vuonna rahaa paitsi päiväkeskus Hirundon toimintaan myös hätämajoitukseen.

Kirkkojen ja diakonissalaitoksen lisäksi myös Helsingin kaupunki on varautunut hankkimaan yöpymistiloja, jos tarve vaatii.

Valtuustossa on tänään käsiteltävän myös aloite, jolla pyritään tarkentamaan hätämajoituksesta annettua ohjeistusta. Kaupunginhallituksen esityksen mukaan asiaan palattaisiin vasta eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen annettua viime talven tapahtumista tehtyjä kanteluita koskevan ratkaisunsa.


Kohta kaksi viikkoa Hermannissa toimineessa hätämajoituspisteessä suurin investointi olivat patjat. Lakanat ovat kertakäyttöisiä, koska niiden päivittäinen peseminen ja varastoiminen olisi liian suuri urakka. Päivisin patjat pinotaan takaseinälle ja tilassa järjestetään muita tilaisuuksia.

Majoitus on avoinna iltayhdeksästä aamuseitsemään. Ensimmäisenä sisään valikoidaan naiset ja sairaat. Päihtyneitä tai aggressiivisesti käyttäytyviä ei päästetä sisään. Vaikka sana yömajoituksista on levinnyt nopeasti, ovat kaikki halukkaat saaneet paikan sen jälkeen, kun toinen piste aukesi Munkkisaareen.

Kaikilta sisääntulijoilta otetaan ylös nimi, syntymäaika, kansallisuus, sukupuoli sekä tieto, onko henkilöpapereita vai ei. Sisällä tarjotaan pieni iltapala, teetä ja leipää.

Kävijöistä valtaosa on ollut romaneja Bulgariasta tai Romaniasta. Hermannin 30 patjalla on nukkunut 47 eri henkilöä, joista 27 on ollut miehiä ja 20 naisia – kaikki täysi-ikäisiä.

Sekä diakonissalaitoksen että kirkkojen yömajoitus pyörii osittain vapaaehtoisten varassa. Vapaaehtoisia on ilmoittautunut toistaiseksi riittävästi.


Lisää aiheesta:



Viite