Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kasselstrand
toiseen maahan. Ruotsidemokraateista erotettu Gustav Kasselstrand lupaa opetella vähän suomea. Kuvakaappaus Facebookista.

toiseen maahan. Ruotsidemokraateista erotettu Gustav Kasselstrand lupaa opetella vähän suomea. Kuvakaappaus Facebookista.

Ruotsidemokraateista liian radikaalina erotettu poliitikko muutti Suomeen – lupaa käyttäytyä hyvin

28.1.2016 14.00

Annakaisa Suni

Ruotsidemokraattien nuorisojärjestön entinen puheenjohtaja Gustav Kasselstrand on muuttanut Suomeen opiskelemaan. Kasselstrand erotettiin ruotsidemokraateista äärijärjestökytkösten vuoksi. Sen jälkeen hän on lämmitellyt välejä perussuomalaisiin nuoriin.

Kasselstrand kertoo muutosta avoimilla Facebook-sivuillaan.

Hän aloitti tammikuussa liikkeenjohdon MBA-opinnot Aalto University Executive Education -yrityksessä. Kahden vuoden koulutusohjelman tutkintomaksu on Aalto EE:n nettisivujen mukaan 32 300 euroa ja arvonlisävero päälle.

Kasselstrandin ja nuorisojärjestön suhde ruotsidemokraatteihin on ollut vähintään yhtä myrskyisä kuin perussuomalaisten nuorten suhde emopuolueeseen. Silloinen puheenjohtaja Kasselstrand ja kuusi muuta nuorisojärjestön jäsentä erotettiin emopuolueesta huhtikuussa 2015.

Emopuolueen mukaan Kasselstrandilla ja muilla erotetuilla oli yhteyksiä uusfasistisiin äärijärjestöihin, eivätkä he olleet sitoutuneet puolueen "nollatoleranssiin rasismia vastaan". He olivat siis liian radikaaleja ruotsidemokraateiksi. Kasselstrand sanoi tuolloin Dagens Nyheterille, että erottaminen liittyy puolueen sisäiseen valtapeliin.

Syyskuussa 2015 Kasselstrandin kannattama ehdokas Jessica Ohlson valittiin ruotsidemokraattien nuorisojärjestön puheenjohtajaksi. Valinnan seurauksena emopuolue katkaisi välinsä koko nuorisojärjestöön ja perusti uuden nuorisojärjestön.


Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen vieraili viime syyskuussa samassa kokouksessa, jossa Ohlson valittiin puheenjohtajaksi. Tynkkynen sanoi Ruotsin yleisradion yhteishaastattelussa Kasselstrandin kanssa, että pitää perussuomalaisten suhtautumista ruotsidemokraatteihin tekopyhänä. Perussuomalaiset ei ole halunnut tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa, koska ruotsidemokraattien juuret ovat rasistisissa ja äärinationalistisissa liikkeissä.

Kasselstrand totesi samassa haastattelussa, että nuorisojärjestöt ovat onnistuneet lähentymään emopuolueista huolimatta.

"Emopuolueessa ollaan varmasti hiukan kateellisia, että me nuorisojärjestössä saamme aikaiseksi tällaisen syvemmän dialogin perussuomalaisten ja heidän nuorisojärjestönsä kanssa", hän sanoi.


Joulukuussa Dagens Nyheter julkaisi pitkän artikkelin Ruotsin uudesta oikeistolaisesta ja kansallismielisestä alakulttuurista. Kasselstrand on yksi artikkelin päähenkilöistä, jotka lehden mukaan muodostavat uhan ruotsidemokraateille. Nuoret kansallismieliset ovat keskiluokkaa tai ylempää keskiluokkaa, hyvin koulutettuja, hyvin toimeentulevia, hyvin pukeutuvia. He haluavat tehdä selvän eron ruotsidemokraattien juuriin, jotka ovat Etelä-Ruotsin vähän koulutetussa työväenluokassa.

Esimerkiksi Kasselstrand on opettajaperheen lapsi. Hän työskentelee Agrokultura-yrityksessä, joka investoi viljelysmaahan Venäjällä ja Ukrainassa.

Lehden haastattelussa Kasselstrand kertoo, että ruotsalaisuus on hänelle ennen kaikkea identiteettikysymys. Hän kokee turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien uhkaavan identiteettiään.

Facebookissa Kasselstrandin kaveri kysyy leikillisesti, miltä nyt tuntuu olla maahanmuuttaja Suomessa.

"Tuntuu hyvältä! Suomessa täytyy maahanmuuttajana käyttäytyä hyvin (ei niin kuin Ruotsissa, missä he voivat käyttäytyä miten vain)", Kasselstrand vastaa.

Lisäksi hän lupaa, että opettelee vähän Suomea, ei elä sosiaalituilla eikä tee rikoksia.

Kasselstrand kieltäytyi Vihreän Langan haastattelupyynnöstä. Hän sanoo, ettei ole poliittisesti aktiivinen Suomessa, vaan keskittyy Ruotsiin.

29.1. Korjattu koulutuksen hinta ja Aalto EE:n lyhenne. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että koulutus olisi maksanut 43 800 euroa.

perussuomalaiset  ruotsidemokraatit 
Viite