Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Crispin LeFay, freeimages.com

Vihreä virtanappi
Avain vihreään tulevaisuuteen. Digitalisaation uskotaan säästävän sekä rahaa että ympäristöä.Crispin LeFay, freeimages.com

Avain vihreään tulevaisuuteen. Digitalisaation uskotaan säästävän sekä rahaa että ympäristöä.

Säästöt ja maine motivoivat kestävään kehitykseen

22.2.2017 15.35

Vesa Sisättö

Suurten organisaatioiden johtajat ja asiantuntijat pitävät digitalisaatiota olennaisena kestävän kehityksen edistämisessä. IT-palveluyritys CGI:n tekemässä tutkimukseen osallistui päättäjiä yrityksistä, julkishallinnosta ja kolmannelta sektorilta.

"Ympäristövaikutusten vähentäminen kulkee käsi kädessä kustannussäästöjen kanssa. Mitä vähemmän kuluu energiaa ja materiaaleja tai tuotetaan hukkaa ja jätettä, sitä vähemmän myös kuluu rahaa", kestävän kehityksen johtaja Ulla Heinonen CGI:ltä tiivistää tiedotteessa.

Vastauksissa näkyy se, että yleisö odottaa yritysten ottavan huomioon ympäristöasiat. Yrityksen on pidettävä huolta maineestaan ja vastattava asiakkaiden odotuksiin. Digitalisaation avainasemaan kestävän kehityksen toteuttamisessa uskoi yli 90% vastaajista.

"Digitalisaation avulla voidaan parantaa tehokkuutta, vähentää hävikkiä ja muuttaa toimintatapoja kokonaan. Etädiagnostiikka ja paikasta riippumaton etäasiointi vähentävät suoraan liikennetarvetta ja siten liikenteen päästöjä", tutkimuksen toteuttamisesta vastannut kestävän kehityksen asiantuntija Teemu Meronen luettelee tiedotteessa.

Organisaatioissa tavallisimmin käytettyjä ympäristövaikutuksen vähentämiskeinoja olivat tutkimuksen mukaan etätyöt ja sähköiset prosessit. Etätyö oli suosituinta valtion organisaatioissa.

Lähes 80 prosenttia tutkimukseen osallistuneista organisaatioista oli julkaissut kestävään kehitykseen tai vastuullisuuteen liittyviä tavoitteita. Pisimmällä tässä olivat kunta-ala (94%), toisena yritykset (84%) ja viimeisenä valtio (77%). Vain 16 prosentilla organisaatioista ei ollut julkisia kestävän kehityksen tavoitteita.

Viime vuonna toteutettuun tutkimukseen osallistui 249 johtajaa ja asiantuntijaa. Valtaosa heistä edusti yli 250 työntekijän organisaatioita.




Viite