Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

anterovartia.fi

Antero Vartia
uusiutuvan energian asialla. Vihreiden Antero Vartia haki ensimmäisessä puheessaan yhteistä kaikupohjaa pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa.anterovartia.fi

uusiutuvan energian asialla. Vihreiden Antero Vartia haki ensimmäisessä puheessaan yhteistä kaikupohjaa pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa.

Sähköautosympatiaa ja Jumalan siunausta – uudet kansanedustajat pitivät ensimmäiset puheensa

3.6.2015 10.58

Annakaisa Suni

Uudet kansanedustajat pääsivät pitämään ensimmäisiä puheenvuorojaan eduskunnassa eilen tiistaina iltaseitsemän jälkeen. Vihreiden Antero Vartia haki yhteistä kaikupohjaa pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa:

"Pääministeri Sipilä ja minä molemmat tiedämme, miten erinomaisia nykyiset sähköautot ovat", sanoi Vartia, joka Sipilän tavoin omistaa Tesla-merkkisen sähköauton.

Vartian mukaan "Nokia ei olisi koskaan noussut, jos NMT-verkon kehittämistä olisi hankaloitettu valtiovallan taholta".

"Hallitusta tarvitaan nyt hajautetun uusiutuvan energian esteiden raivaamisessa. Muutos ei saa kaatua pitkittyviin lupaprosesseihin, ammattivalittajiin tai vanhan energia-alan itsekkäisiin etuihin", hän sanoi.

Perussuomalaisten ääniharava Laura Huhtasaari taas kiitteli ensimmäisessä puheessaan puurakentamisen ja turpeen käytön ja jätevesiasetuksen lieventämistä.

"Ilmastopolitiikassa uutta on arkijärjen, vientiteollisuutemme kilpailukyvyn sekä reilun taakanjaon huomioon ottaminen", Huhtasaari sanoi.

Hallitus- ja oppositiopuolueiden kuvaukset hallitusohjelmasta olivat odotetusti kuin eri maailmoista. Wille Rydmanin (kok) mukaan hallitusohjelma on "rohkein, ennakkoluulottomin ja tulevaisuusorientoitunein hallitusohjelma, mitä Suomessa on tällä vuosituhannella laadittu". Li Anderssonin (vas) mielestä ohjelman ideologinen päälinja on "pyrkimys tietoisesti kaventaa julkista sektoria ja siten myös hyvinvointivaltion roolia sekä kasvattaa tuloeroja".

Emma Karin (vihr) mukaan hallitusohjelma on paperi, jolla "hyvinvoivat veljet taputtelevat toisiaan selkään".

"Minulle syntyy aika vahva mielikuva siitä, kuinka kolme miestä kävelee Smolnaan, kirjoittaa paperille tilannekuvan siitä, mitä Suomi on tällä hetkellä. Tämä on suora lainaus hallitusohjelmasta: 'Tuloerot ovat kansainvälisesti katsoen pienet. Naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia. Lasten hyvinvointi on korkealla tasolla.' Sen jälkeen kun he tämän ovat kirjoittaneet, he kirjoittavat 60 sivua tekstiä siitä, miten tähän saadaan muutos", Kari sanoi.

Karin mukaan pahinta on, että "päästökauppatulot otetaan pois kehitysmaiden tyttöjen koulutuksesta ja palautetaan suurimmille saastuttajille".

Kristillisdemokraattien uusi kansanedustaja Sari Tanus sanoi, että suvaitsemattomuus on nostanut päätään Suomessa.

"On noustu hyviä kristillisiä arvoja vastaan. Vähemmistöt ja erilaiset filosofiset suuntaukset ovat saaneet paljon näkyvyyttä samalla, kun kristillisiä arvoja on mustamaalattu ja tarkoitusperiä vääristelty. Toivon, että tämä hallitus ja eduskunta tekevät aikaisempaan nähden kurssimuutoksen eivätkä lainehdi vallalla olevien muotitrendien ja filosofoinnin talutusnuorassa", Tanus sanoi.

Tanus ajaa kansalaisaloitetta, jonka mukaan hoitohenkilökunnan pitäisi saada kieltäytyä abortin tekemisestä. Puheessaan hän toivoi, että tämä "ihmisoikeusloukkaus koulutuksesta ja työmarkkinoilta" poistetaan, jotta uskonnollinen tai eettinen vakaumus ei estäisi hakeutumista terveydenhoitoalalle. Hän päätti puheensa toivottamalla Jumalan siunausta hallitukselle ja kansanedustajille.

Hallitusohjelman käsittely jatkuu eduskunnassa tänään keskiviikkona.

eduskunta 
Viite