Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puheenjohtajat. Jaakko Mustakallio ja Saara Ilvessalo ovat vaatineet muun muassa lihaveroa ja tehomaatalouden tukien poistoa.

Puheenjohtajat. Jaakko Mustakallio ja Saara Ilvessalo ovat vaatineet muun muassa lihaveroa ja tehomaatalouden tukien poistoa.

Saako vihreiden gallupmenestys teidät varovaisiksi, Jaakko Mustakallio ja Saara Ilvessalo?

7.12.2015 12.43

Kati Pietarinen

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden tuore puheenjohtaja Jaakko Mustakallio, kehu Suomen hallitusta. Mainitse kaksi positiivista aloitetta?

”Vaikea kysymys. Hallituksella on ollut rohkeutta perua omia päätöksiään siinä kohdassa, kun kansalaisyhteiskunta ja tieteellinen tutkimus ovat todenneet, että hallituksen tekemät vaikutusarviot eivät ole olleet kaikkein parhaita. Näin tehtiin eläkeläisten asumistuen leikkauksille ja veronkiertäjien aktiivisen katumisen kanssa. Perustulokokeilu taas tuo aivan elintärkeää kokemusta siitä, toimiiko perustulo niin hyvin kuin mikrosimulaatiomallit antavat olettaa.”

Mikä aihe on tärkeä juuri nyt?

”Kotouttaminen. Tärkeintä on hajauttava asumispolitiikka. Jos huonossa sosioekonomisessa asemassa olevat ihmiset elävät alueilla, joilla on huonot palvelut, se heikentää  mahdollisuuksia. Kielikoulutuksen rahoitusta ei saa vähentää. Tällä hetkellä hallitus suunnittelee sosiaaliturvan rajoittamista käytännössä etnisen syntyperän pohjalta, se on älytöntä.”

Vino esitti puheenjohtajakautesi aluksi eläinperäisille tuotteille lihaveroa. Miten se toimisi?

”Se toimisi samalla lailla kuin mikä tahansa haittavero. Monet tutkimukset osoittavat, että liiallinen lihankulutus aiheuttaa terveyshaittoja. Haittaverolla niiden kustannukset katettaisiin paremmin lihankuluttajilta itseltään. Lihan hinnannosto ei yksin tuo kysyntää kasvipohjaisille tuotteille, niitä pitää olla myös hyvin saatavilla.”


Vinon toiselle kaudelle valittu puheenjohtaja Saara Ilvessalo, kirjoitit tauluun vaatimuksen kattavasta ilmastosopimuksesta. Miksi?

”Se on syy miksi alunperin koin yhteiskunnallisen herätyksen ja lähdin mukaan politiikkaan, ja juuri nyt Pariisin ilmastokokouksen vuoksi hirveän ajankohtainen. Valtioiden lupaukset päästövähennyksistä eivät vielä estä katastrofia, eli yli kahden asteen lämpötilannousua. Ilmastonmuutos on viime aikoina jäänyt muiden kriisien jalkoihin. Se on kuitenkin kohtalonkysymys.”

Mitä ovat kaksi tärkeintä poliittista kysymystä juuri nyt Suomessa?

”Koulutusleikkaukset vievät kasvun mahdollisuuden. Nyt tehtävät päätökset heikentävät kansainvälisyyttä ja opiskelijoiden hyvinvointia. On todella kaksinaamaista, että samaan aikaan leikataan ennennäkemättömästi ja puhutaan siitä, että meidän pitäisi olla maailman kärkeä.
Toinen on kotimaan ilmastotyö. Ilmastotoimia ei voi toteuttaa globaalisti, vaan ratkaisut pitää tehdä maiden ja kuntien tasolla esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa ja rakentamisessa. Kaupunkien poliittisen tahdon lisäksi valtion rahoitus ratkaisee esimerkiksi Tampereen ja Turun ratikan kohtalon.”

Tekeekö vihreiden hyvä galluptilanne Vinon varovaiseksi?

”En ole kokenut, että meidän pitää galluptilanteen vuoksi himmailla. Vaadimme marraskuussa, että tehotuotannon maataloustuet pitää ottaa pois. Luomuyrittäjät ovat kommentoineet, että hyvä avaus, mutta täysin epärealistinen. Olen miettinyt, mitä muuta Vinon avaukset voisivat olla, kuin ideaaliemme mukaisia. Historiassa on avauksia, jotka ovat tuntuneet epärealistisilta, mutta muuttuneet puolueen linjaksi ja menneet lopulta kokonaan läpi. Perustulollekin naurettiin aiemmin päin naamaa.”
Viite