Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SAK

mieluummin palkkamalttia. Jos hallitus toteuttaa kiristyslait, on ensi syksynä turha odottaa äärimaltillisia palkankorotuksia, viestittää SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.SAK

mieluummin palkkamalttia. Jos hallitus toteuttaa kiristyslait, on ensi syksynä turha odottaa äärimaltillisia palkankorotuksia, viestittää SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

SAK:n Lylykin syyttää Sari Sairaanhoitajan palkankorotuksia kilpailukyvyn rapauttamisesta

23.9.2015 12.26

Annakaisa Suni

Palkansaajajärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on sitä mieltä, että Suomessa päätettiin vuosina 2007–2009 suuremmista palkankorotuksista, kuin mihin olisi ollut varaa.

Politiikan toimittajien tilaisuudessa puhuneen Lylyn mukaan liian suuret palkankorotukset yhdessä teollisuustuotannon laskun kanssa heikensivät Suomen kilpailukykyä.

Lylyn kritiikki kohdistuu erityisesti siihen, ketkä palkoista päättivät. Keskusjärjestöjen neuvotteleman ratkaisun sijaan mentiin työnantajien haluamalle liittokierrokselle. Samalla poliitikot sotkeutuivat työmarkkinoihin, kun kokoomus lupasi "Sari Sairaanhoitajalle" reilun palkankorotuksen.

"Tätä on yritetty korjata keskitetyillä ratkaisuilla. Ne ovat niin maltillisia, että millään liittokierroksella ei saada sellaista aikaiseksi", Lyly sanoi.

Vihreän Langan haastattelemat, hallituksen perustaman Talouspolitiikan arviointineuvoston jäsenet puolestaan eivät pidä hintakilpailukykyä ainakaan tärkeimpänä Suomen taloustilanteeseen vaikuttavana tekijänä.


SAK yrittää ottaa ohjat takaisin käsiinsä. Huomenna torstaina se esittelee ehdotuksensa työmarkkinaratkaisuksi, jolla voitaisiin perua hallituksen esittämä kiristyspaketti.

"Luulen, että suomalaiset ovat valmiimpia siihen, että palkankorotukset ovat lähellä nollaa tulevina vuosina, kuin että sopeutetaan alaspäin", Lyly sanoi.

Palkkojen pitäminen lähes samoina useiden vuosien ajan olisi hänen mukaansa tasaisempi keino kuin hallituksen lait, jotka osuvat erityisesti vuorotyötä tekeviin.

Lyly väläytti myös muun muassa työntekijöiden suurempaa osallistumista ansiosidonnaisen työttömyysturvan maksuun.

Jos hallitus taas säätää lait lisien leikkauksista ja arkipyhien poistosta, on nollakorotuksia Lylyn mukaan turha odottaa. Jäseniltä tulee SAK:lle tulikivenkatkuista palautetta.

"Huonoin vaihtoehto on, että pakkolait tulevat voimaan. Se kompensaatiokeskustelu käydään sitten vuoden päästä syksyllä."

työmarkkinat 
Viite