Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

satuhassi.fi

Satu Hassi
Ilmasto ennen teollisuutta. Satu Hassi varoittaa, että EU:n hiilinielulinjaus voi vaikuttaa unionin ulkopuolisiin maihin.satuhassi.fi

Ilmasto ennen teollisuutta. Satu Hassi varoittaa, että EU:n hiilinielulinjaus voi vaikuttaa unionin ulkopuolisiin maihin.

Satu Hassi Puhekupla-podcastissa: Parlamentin hiilinielupäätös vaarallinen esimerkki

14.9.2017 19.03

Lasse Leipola

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Satu Hassi (vihr) varoittaa, että parlamentin keskiviikkona tekemä päätös on vaarallinen esimerkki, jos se menee läpi lopulliseksi EU-laiksi.

”Jos EU päättää, että metsien hiilinielua saakin pienentää vuosisadan puoliväliin asti, niin takuulla muun muassa Brasilia, Kongon demokraattinen tasavalta ja Indonesia katsovat, että jos rikkaat länsimaat ottavat tämän linjan, niin ne tekevät saman”, Hassi sanoi Vihreän Langan Puhekupla-podcastissa.

Hän muistutti, että metsät, maankäyttö ja maankäytön muutokset aiheuttavat viidesosan ellei jopa neljäsosan globaaleista ilmastopäästöistä.

”Jotta ilmastonmuutos saadaan hillittyä, metsät pitää pitää mahdollisimman paljon metsinä ja mieluummin lisätään niiden hiilinielua.”


Tuoreessa Puhekuplassa puhutaan myös siitä, miten europarlamentin päätöksiin syntyy maaotteluhenkeä, jossa ratkaisut tehdään oman maan eturyhmien hyväksi.

Hassin mukaan isänmaallisuus oli yleinen lobbausargumentti, kun hän oli europarlamentissa.

”Se menee hirveän helposti läpi, eikä pelkästään poliitikkojen keskuudessa vaan myös mediassa. Sama on näkynyt tässä, kun media on aika paljon hehkuttanut, että Suomi voitti.”

Hänen mukaansa silloin, kun puhutaan isänmaan edusta, kyse on yleensä perinteisten toimintamallien suojelemisesta.

”Esimerkiksi nyt metsäteollisuuden osalta kyse on siitä, että maailmassa, jossa ilmaston suojelun ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen merkitys kasvaa koko ajan, tehdään olosuhteet mahdollisimman mukaviksi sille perinteiselle toimintamallille, joka ei voi ikuisesti jatkua.”


Europarlamentin keskiviikkoinen päätös ei kuitenkaan ole vielä lopullinen vaan asiaa käsitellään vielä jäsenmaiden ministerien kesken ja lopullinen päätös syntyy sen jälkeen. Vielä on siis aikaa vaikuttaa.

”Jos kansalainen on sitä mieltä, että Suomen etu ei voi olla päinvastainen kuin ihmiskunnan etu, kannattaa kertoa tämä laajemminkin kuin omassa ruokapöydässä”, Hassi sanoi.

”Siitä voitte olla varmoja, että eri elinkeinoja edustavien lobbarien ääni kuuluu päättäjille. Mutta olisi hyvä, että sinne kuuluisi myös ilmastonmuutoksesta huolestuneiden vanhempien ja isovanhempien ääni.”

hiilinielut  Puhekupla  podcast  eduskunta  europarlamentti  päästöt 
Viite